Akosi mam obdobie pridavat na blog stare dobre recepty. Uz som v predchadazjucom poste bola spominala, ze pre mna osobne je moj blog mojou kucharskou knihou. Nemusim stale listovat vo vsetkych tych mojich zositoch, zapisnikoch, ale mam to tu pekne vsetko pokope. Da sa povedat, ze tento zakusok je uz retro zalezitostou :).....a retro je predsa in....no a popravde cokolada s kokosom je uzasna kombinacia. Takze pozrime sa ako nato.....
Ingrediencie:
na plech 30x40 cm
cesto:
6 vajec
200 g krystaloveho cukru
220 g polohrubej muky
20 g kakaa
1 1/2 KL prasku do peciva
stipka soli
6 PL oleja
4 PL vody
kokosova plnka:
200 ml mlieka
125 g cery (stuzeny tuk)
200 g krystaloveho cukru
250 g struhaneho kokosu
Cokoladova plnka:
3 vajcia
200 g krystaloveho cukru
2 PL kakaa
100 g tmavej cokolady
250 g masla
Poleva:
120 g tmavej cokolady
30-50 g cery (mnozstvo zavisi od druhu cokolady, treba pridavat postupne)
Okrem toho:
dzem na potretie piskoty
Postup:
Zltka naslahame s cukrom dopenista. Pridame olej, preslahame, vodu a preslahame. Potom pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a kakaom. Vyslahame bielka so stipkou soli dotuha. Vyslahane bielka opatrne, ale dokladne zamiesame do zltkov. Cesto vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie a pecieme pri teplote 190 stupnov C cca 20 minut. Nevysujeme zbytocne piskotu.Stiahneme z piskoty papier a vratime ju spat do plechu. Este teplu potrieme dzemom. Lepsie sa rozotiera dzem na teplu piskotu.
Kokosova plnka:
mlieko s cukrom a cerou zahrievame, kym sa cukor a cera neroztopia. Potom pridame kokos a kratko povarime cca 3 minuty, kym sa mlieko trochu vyvari. Kokosova hmota sa nesmie velmi vyvarit lebo potom bude plnka sucha a bude sa rozpadavat. Este teplu plnku rozotrieme na piskotu potretu dzemom.
Cokoladova plnka:
Cokoladu nalameme na kocky a za staleho miesania rozpustime nad parou. Miska sa nesmie dotykat vody, cokolada sa moze zrazit. Rozpustenu cokoladu odozime bokom. Nad parou slahame vajcia, cukor a kakao. Ked masa zacne hustnut pridame ochladenu, ale stale tekutu cokoladu. Este spolu slahame do uplneho zhustnutia ( cca 5-7 minut). Odstavime z ohna a za obcasneho premiesania nechame ochladit. Maslo vyslahame a postupne pridavame ochladenu cokoladovu zmes.Maslo a cokoladova zmes musia mat rovnaku teplotu, inak hrozi, ze sa krem zrazi. Cokoladovu plnku natrieme na kokosovu a zakusok dame zachladit do chladnicky.
Cokoladu s cerou za staleho miesania rozpustime nad parou. Nechame ochladit a polejeme nou zakusok. Mozeme ponechat iba s cokoladovou polevou, prip. ozdobit podla vlastneho uvazenia. U mna slahackova smotana a Maltesers coko cukriky.
myslím, že tento receptík poznám, alebo sa mi aspon podobá na jeden koláčik, ktorý mám velmi rada.
OdpovedaťOdstrániťAno Zuzka, je to mozne ze ho poznas....ja si ho pamatam z mojho detstva :)....a to uz bolo poriadne davno :)
OdstrániťTento recept je opravdu "starý" a v dobových kuchařkách je uváděn jako Presidentovy řezy (údajně oblíbený zákusek T. G Masaryka)
OdstrániťJeej, kokosove kocky, tie dost casto robievala moja mamina ked este piekla, perfektne foto Adrika.
OdpovedaťOdstrániťDakujem....ano je to velmi starodavny zakusok ako som pisala v uvode, takze nic nove pod slnkom, ale zato fajnovuckeeeeeeeee :)
OdstrániťUrčite sú prudko jedlé o tom nepochybujem,lebo už som od Teba čo to vyskúšala a tie fotky - NÁDHERA!!! P.S.: Dúfam, že neprekáža moje tykanie, ale už toľko sledujem tvoje recepty (ešte na MMB), že mi to ide tak spontánne na jazyk :). Vďaka za inšpirácie a teším sa na ďalšie, pretože v kuchyni tiež veľmi rada vymýšľam. Ľubka K.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Lubka za navstevu aj za mily komentarik...nie, tykanie mi vobec nevadi a aj mne sa takto lepsie komunikuje....tesim sa, ze take dlhe obdobie stale nachadzas insiraciu u mna :) .....a verim, ze este aj dlho budes nachadzat :)...pekny den zelam Ada
OdstrániťHlasim sa opat, kocky su uz vyskusane! Pripomina mi to jeden recept, ktory zvyknem robit a i ked tam ide kakaova plnka a nie cokoladova, povedala by som, ze chutia rovnako. Su vyborne, len ten kokos sa mi sype, no kedze som ich piekla iba pre rodinu, tak nam to vobec neprekaza :). Lubka K
OdstrániťDakujem pekne za spravicku....ten kokos si nevyvarila velmi? Vtedy sa moze sypat...pisem v postupe, ze ho netreba velmi vyvarit...raz sa to stalo aj mne, ale inak je stale taky ako na obrazku :)ja este niekedy dam do plnky aj rum :)
OdstrániťDavala som si pozor, ked si na to upozornila, snazila som sa tak, ako si napisala, neviem, kde sa stala chyba...hlavne, ze to neubralo na chuti ;) Lubka
OdstrániťAj mne sa stalo niečo podobné a zistila som, že to bolo kvalitou kokosu. Nie každý kokos je dobrý. Raz sa mi podarilo urobiť kokosové ježe s kokosom, ktorý chutil ako piliny a nevedeli sme ho zjesť. Odvtedy sa snažím kupovať osvedčenú značku.
OdstrániťKeď som si dôkladne prezrela tento tvoj opäť krásny recept tak som zistila, že zákusok poznám a aj robievam len ho mám pod názvom "Rezy s dvojakou plnkou" :) je to výborný zákusok.
OdpovedaťOdstrániťEvka tesim sa, ze si zavitala ku mne...ano uz som to pisala, ze to nie je ziadna novinka, praveze je to riadne stara zalezitost, takze mnohi poznaju tento skvely zakusok :)
OdstrániťAj ja sem chodim obzerat a hovorit si, co upeciem a co nie (potrebujem schudnut, takze skor ne-upeciem.-) ), ale Tvoj recept mi pripomenul tento zakusok, ale s kavovym kremom. Milujem cokoladu, takze urcite ho vyskusam.
OdpovedaťOdstrániťMam este otazku: v mnohych receptoch sa uvadza ztuzeny tuk Cera - je mozne ho nahradit maslom? Ja mam proste s tymi ztuzenymi tukmi spojenu predstavu vazeliny a naslahat vazelinovy krem s cukrom a kakaom sa mi prieci:-)
Katarina
Ja osobne myslim, ze by to minimalne v pripade kokosovej plnky mohlo byt v pohode. Chystam sa ho tiez vyskusat s maslom, lebo sa mi paci.
OdstrániťPoetry, dakujem za radu. Ale maju tie ztuzene tuky nejaky zvlastny vyraz v lahodkovej kuchyni? Lepsie sa to kraja, drzi, alebo preco to ludia pouzivaju?
OdstrániťKatuska do kremu ide maslo s cokoladou....ja Ceru pouzivam iba v tomto jednom zakusku a potom este ked som pouzivala na dobosove rezy domaci "akoze marcipan". Maslo ma uplne ine vlastnosti ako ten stuzeny tuk. Popravde ti poviem, ze nikdy som sa nezamyslala nad tym, ze ho nahradit maslom. Maslo nema take tuhnuce vlastnosti ako ta cera. Potom aj ta farba ma ostat pekna biela a nie zltkava. Ver mi, tym ze to ide do mlieka a je tam pridany cukor, kokos a povari sa nie je tam citit tu ceru. Ja by som nikdy take zakusky nejedla, co by neboli chutne a uz vobec nikdy by som nepridala na blog. Ja mam rada dobre veci a chutne. Pridavam len recepty , ktore mam odskusane a vacsinou prejdu kostovkou aj inymi ludmi. Ak predsalen by si sa rozhodla vyskusat s maslom, daj mi prosim vediet , ci sa ti ta plnka nerozpadavala a pripadne mi posli prosim fotografiu. Dakujem pekne.
OdstrániťAdrianka, dakujem za predlhu odpoved. Urcite vyskusam z maslom, pofotim a poslem. Nikdy som so ztuzenymi tukmi nerobila, skor mam strach, ze by zakusok chutil ako z lacnej cukrarne. Ale tieto Tvoje zakusky a dezerty vyzeraju uchvatne.
OdstrániťBudem tento kokosovy robit buduci tyzden, tak sa rada /dufam/ pochvalim:-)
Katuska ocakavam tvoje referencie aj fotecku :)
OdstrániťMargaríny do plniek vôbec nepoužívam ani ja, ale do tohto kokosu rozhodne patrí, lebo to proste stuží. Vôbec ho tam nie je cítiť. Margarínový zákusok by som nezjedla, ale toto je o inom. Nechutí ako zákusok z lacnej cukrárne... Lubka K
OdstrániťLubka som rada, ze si sa podelila so svojimi skusenostami .... dakujem za pozitivny komentarik
OdstrániťLubka som rada, ze si sa podelila so svojimi skusenostami .... dakujem za pozitivny komentarik
OdstrániťMňam, to je zase dobrota. Málem mi i slina ukápla... :-) Chodím k tobě relaxovat nad dobrotami. Hezký den Anny
OdpovedaťOdstrániťDakujem za navstevu :)...mas skvely relax :)
OdstrániťVyzerajú fantasticky. Kokosové zákusky mám veľmi rada.
OdpovedaťOdstrániťDanielka tesim sa , ze si ku mne zavitala....a dakujem :)
OdstrániťJa chodievam k tebe pravidelne, ale aj ja by som raz rada privítala teba na niektorom mojom blogu :-))
OdstrániťA ešte som zabudla napísať, že tie fotky máš výborné. To máš také výborné podmienky na fotenie v byte?
OdpovedaťOdstrániťDanielka to fakt? Vies , ze ja fotim iba pokus-omyl...no mozno sa obcas zadari...toto bolo fotene vonku na terase za denneho svetla...
OdstrániťJaaaj, ved to som volakedy davno videla aj jedla v starej socialistickej cukrarni... len sa mi zdalo, ze to malo podobu torty. A neboli tam Maltesers, samozrejme. :)alebo sa mylim? Mas pravdu, kokos musi byt stavnaty a cokolada ako na tvojom obrazku. Dala by som si, ale vecer sa nema jest nic sladke... Tak, inokedy.
OdpovedaťOdstrániťNo mozno to bola ako torta, to si uz nepamatam :)......ale ze je to stary socialisticky zakusok, tak to mas rozhodne pravdu :)
OdstrániťTento zákusok nesmie chýbať ani na jednej našej oslave, zbožňujem ho, ale priznám sa, že ho vždy len kupujeme a nikdy som si naňho netrúfla :) Ale už má od Vás receptík, tak sa hádam raz doňho pustím :) dawnielicious.blogspot.sk
OdpovedaťOdstrániťTak smelo dotoho! Isto nesklame :) dakujem za navstevu aj komentarik :)
OdstrániťMe encanta se ve muy tentador y elegante,saludos y abrazos
OdpovedaťOdstrániťasi len že mňam, kokos a čokoláda, dokonalá kombinácia, vydaril sa ti krásne
OdpovedaťOdstrániťdakujem :)...ed ty ho poznas :)
OdstrániťDObry chcela by som sa spytat na rozmery plechu na ktorom bol kolacik robeny, lebo v dnesnej dobe je medzi plechmi dost velky rozdiel a nemusel by byt kolacik dobry ak by bol robeny na velkom plechu s tymto mnozstvom surovin...Dakujem za odpoved :-)
OdpovedaťOdstrániťVierka pod ingredienciami je uvedeny rozmer plechu....je to pecene v plechu 30x40 cm...snazim sa vzdy uvadzat rozmery plechu, prip. velkost tortovej formy....dakujem za navstevu a verim, ze zakusok bude chutit :)...pekny vecer prajem
OdstrániťNedávno jsem pekla něco podobného, jen s tím rozdílem,že spodní vrstva se předpekla,pak se přidala kokosová kaše předem uvařená a poslední světlá vrstva z těsta......to vše se peklo dohromady a na závěr se moučník zdobí po vychladnutí čokolád.polevou - bylo to úžasné. Vaše kostky vypadají nádherně - určitě vyzkouším :-)
OdpovedaťOdstrániťtá cera sa nedá niečim nahradiť do toho kokosového krému?
OdpovedaťOdstrániťneviem co a taku schopnost tuzit ako cera....prikladam vyjadrenie od Lubky " Margaríny do plniek vôbec nepoužívam ani ja, ale do tohto kokosu rozhodne patrí, lebo to proste stuží. Vôbec ho tam nie je cítiť. Margarínový zákusok by som nezjedla, ale toto je o inom. Nechutí ako zákusok z lacnej cukrárne... Lubka K"
OdstrániťDobry den,
OdpovedaťOdstrániťmusim Vas pochvalit za vyborny recept, velmi dobre spracovany. Vcera som podla neho kocky upiekla, ale nahradila som tuk maslom. Vysledok bol vyborny a kokosova plnka bola biela aj s pouzitim masla. Cokoladova plnka tiez s maslom a je super. Dakujem a prajem pekny den. Recept odporucam dalej.
Ďakujem za úžasný receptík. Pečiem veľa rokov, vyskúšala som, aj vymyslela rôzne recepty, ale lepší čokoládový krém som ešte nejedla. Mňáááááááááááááám. Už som ho s "pozitívnou odozvou" vyskúšala do banánových rezov a určite ho budem dávať aj do iných koláčikov. Marika
OdpovedaťOdstrániť