a jedno jesenne srdiecko -specialne pre vas priatelia
Tak uz k nam zavitala v plnej krasne pani Jesen. Je tu so vsetkym , co k nej patri. Mam rada jesen. Ja mam rada vlastne vsetky rocne obdobia. Kazde z nich ma svoje caro. Listie na stromoch uz meni farbu a postupne opadava. Cestou z prace som pozbierala zopar gastanov. To preto to srdiecko pre vas . Po tych vsetkych kremovych a slahackovych zakuskoch som dostala chut na taky obycajny,nazvime to ranajkovy kolacik. S jesenou sa mi spaja aj moje najoblubenejsie ovocie - hruska. Takze som ani chvilu nevahala a rozhodla upiect tento hruskovy kolacik. Skorica, orechy a stipka kardamonu neskutocne nadherne prevonali kuchynu. A nielen moju kuchynu. Cez otvorene okno sa vona sirila az na ulicu a urcite posteklila cuch nejedneho okoloiduceho. Salka caju a kus kolaca doplneny vanilkovou zmrzlinou alebo troskou creme fraiche vam urobia skvelu spolocnost v tieto nadchadzajuce jesenne dni.
Ingrediencie:
na tortovu formu s priemerom 24cm
3 hrusky
cca z 1/2 citrona stava
50 g masla
3-4 PL hnedeho cukru
na cesto:
3 vajcia
100g hnedeho cukru
120 g masla
180 g hladkej muky
3 PL kyslej smotany ( u mna creme fraiche)
1/2 KL kardamonu
1 1/2 KL mletej skorice
1 KL prasku do pecenia
1/2 KL soda bicarbony
hrst posekanych vlasskych orechov
Postup:
Maslo vymiesame s cukrom dopenista. Dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie. Potrieme maslom a rovnomerne posypeme hnedym cukrom. Spodok tortovej formy obalime alobalom, aby nam pri peceni nevytekal karamel. Hrusky ocistime, odstranime jadrovnik a pokvapkame citronovou stavou, aby nezhnedli. Pokrajme na cca 3 mm platky. Ak su niektore platky prilis dlhe, tak ich skratime aby boli priblizne rovnakej dlzky. Pekne ulozime do kruhu na dno maslom vymastenej a cukrom vysypanej formy. Do naslahaneho masla s cukrom zalsahame po jednom vajicka. Zakazdym dobre preslahame.Pridame smotanu a opat dobre preslahame.
V miske zmiesame preosiatu muku, kardamon, skoricu, prasok do pecenia, soda bicarbonu. Do maslovej hmoty zamiesame tuto zmes , ale uz iba rucne. Nanesieme polovicu masy na hrusky. Opatrne rozotrieme. Trochu trpezlivosti a pojde to. Do druhej polovice pridame posekane orechy a rozotrieme to na tu prvu vrstvu. Mozeme zamiesat naraz orechy, ale kusky orechov nam mozu narusit rovnost povrchu torty. Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 170 stupnov 45 az 50 minut. Nechame postat asi 10 minut. Ostrym nozom oddelime boky torty od formy. Prilozime tanier ( tacku, podnos) a otocime hore dnom. Uvolnime obruc na forme a vyklopime kolac. Odstranime papier. Podavame s kopcekom vanilkovej zmrzliny, creme fraiche alebo len tak so salkou dobreho caju.
3 hrusky
cca z 1/2 citrona stava
50 g masla
3-4 PL hnedeho cukru
na cesto:
3 vajcia
100g hnedeho cukru
120 g masla
180 g hladkej muky
3 PL kyslej smotany ( u mna creme fraiche)
1/2 KL kardamonu
1 1/2 KL mletej skorice
1 KL prasku do pecenia
1/2 KL soda bicarbony
hrst posekanych vlasskych orechov
Postup:
Maslo vymiesame s cukrom dopenista. Dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie. Potrieme maslom a rovnomerne posypeme hnedym cukrom. Spodok tortovej formy obalime alobalom, aby nam pri peceni nevytekal karamel. Hrusky ocistime, odstranime jadrovnik a pokvapkame citronovou stavou, aby nezhnedli. Pokrajme na cca 3 mm platky. Ak su niektore platky prilis dlhe, tak ich skratime aby boli priblizne rovnakej dlzky. Pekne ulozime do kruhu na dno maslom vymastenej a cukrom vysypanej formy. Do naslahaneho masla s cukrom zalsahame po jednom vajicka. Zakazdym dobre preslahame.Pridame smotanu a opat dobre preslahame.
V miske zmiesame preosiatu muku, kardamon, skoricu, prasok do pecenia, soda bicarbonu. Do maslovej hmoty zamiesame tuto zmes , ale uz iba rucne. Nanesieme polovicu masy na hrusky. Opatrne rozotrieme. Trochu trpezlivosti a pojde to. Do druhej polovice pridame posekane orechy a rozotrieme to na tu prvu vrstvu. Mozeme zamiesat naraz orechy, ale kusky orechov nam mozu narusit rovnost povrchu torty. Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 170 stupnov 45 az 50 minut. Nechame postat asi 10 minut. Ostrym nozom oddelime boky torty od formy. Prilozime tanier ( tacku, podnos) a otocime hore dnom. Uvolnime obruc na forme a vyklopime kolac. Odstranime papier. Podavame s kopcekom vanilkovej zmrzliny, creme fraiche alebo len tak so salkou dobreho caju.
krásny koláčik, takéto mám najradšej, tak si vezmem receptík s dovolením :-)
OdpovedaťOdstrániťAdri, nasmerovala som na teba jednu pani, ktorá je strašne, ale fakt veeeeľmi milá a zlatá baba.. a šikula, varí jej to parádne :-) Len sa sťažuje, že nevie piecť. Ale ona vie piecť, len to záverečné dokončovanie jej robí trampoty... krémy a tak ( ako mne :-) ) ... Však jej, Adrika, dáš zopár rád ...please :-)
Dakujem Kristinka za navstevu aj za pochvalu :)...ked budem vediet rada pomozem:)
OdstrániťVypadá úžasně, ten bych taky mohla zkusit:-))
OdpovedaťOdstrániťDakujem Ajka...taky obycajny kolacik s nadychom jesene :)
OdstrániťÚplně podzimní koláč, asi proto je tak kouzelná ta první fotka s listy!:) Vypadá úžasně prostě, takže si píšu koupit na trhu ve středu víc hrušek!
OdpovedaťOdstrániť:)...tesim sa, ze kolacik zaujal
Odstrániťdobry den prosim Vas odkial mate taky krasny podnos?je naaaadherny!!!
OdpovedaťOdstrániťdobry den prosim Vas odkial mate taky krasny podnos?je naaaadherny!!!
OdpovedaťOdstrániťdakujem, aj mne sa vellmi paci a velmi som po nom tuzila....vzdy som ho nasla iba na americkych strankach a bol dost drahy...:)....tento som si kupila tu, v Anglicku v TK maxx...stal okolo 10 GBP :)...dakujem za navstevu
OdstrániťTy fotky jsou překrásné, pravý podzim! Ráda bych ochutnala, ale přitom se stačí i kochat, nádherně vystihnuté... :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Meg,.... tesim sa, ze sa fotky pacia...este stale to nie je ono, ale hadam casom sa to naucim :)
OdstrániťMáš perfektné oku a určite aj chuťovým kanálikom lahodiace recepty :-) :-)
OdpovedaťOdstrániťJarmilka, tak strasne rada ta tu vidim...od skvelej kucharky a gazdinky ako si ty, pochvala potesi zvlast...velmi pekne dakujem za navstevu aj za tvoj mily komentarik :)
Odstrániť