Toto je jeden z receptov na ktory som mala zalusk uz strasne dlho. Konecne som sa k nemu odhodlala. Poviem vam, ze pre cokoholikov je to naozaj skvela pochutka. Musite vsak pouzit kvalitnu cokoladu, ziadne lacne margarinove nahrady cokolady. Takze minimalne 75% tnu cokoladu a prave maslo. Pouzitim kvalitnych surovin je uspech zaruceny. Nevedela som pouzit ekvivalentny nazov v slovencine na truffles, tak som ponechala anglicky. Podla mna to bonbony rozhodne nie su ani ani cokoladove gulky. Podobne ako chesecake neviem spravne prelozit do slovenciny. Jednoducho su vyrazy, ktore ponechanim v povodnom jazyku su nam zname a pozname ich vyznam. Priprava truffles je velmi jednoducha a nevyzaduje ziadnu extra zrucnost a zvladne ich aj zacinajuca gazdinka. Mozete ich obalit v cokoladovych struzlinkach, mletych orechoch, pistaciach, ale mne najviac vyhovuje horkava chut cokolady v spojeni s kakaom. Kazdemu podla jeho chuti. Inspiraciu som nasla TU.
Ingrediencie:
300 g kvalitnej horkej cokolady min. 75 %-tnej
200 ml slahackovej smotany
35 g masla
2-3 PL vody
preosiate kakao na obalovanie
Postup:
Cokoladu nalameme na mensie kusky. Pridame 2-3 PL vody a v miske nad parou obcasnym premiesanim rozpustime cokoladu. Davame pozor aby sa dno misky nedotykalo vody. Do rozpustenej cokolady pomaly primiesavame smotanu. Miesame, az kym sa hmoty nespoja. Odstavime z ohna a nechame mierne ochladit. Misku s cokoladou dame dole z pary. Tuto cokoladovo-smotanovu zmes - ganache nechame odpocinut 20-30 minut. Potom opat ganache vratime nad paru a opat ohrejeme a do tepleho pridame maslo. Miesame, kym sa hmoty spoja. Odstavime z ohna a nechame vychladnut. Potom odlozime do chladnicky stuhnut. Najlepsie cez noc. Pomocou malej lyzicky odkrajujeme z masy. Doporucujem najprv trochu obalit v kakau a potom usulat medzi dlanami truffle. Ziadne starosti si nerobte s tym, ze musia byt absolutne dokonale okruhle. Je povoleny rustikalny vzhlad :).V malej miske s preosiatym kakaom naklanajuc misku do stran obalime truffle. Na kakaovom obale lahko ostavaju stopy po prstoch. Doporucujem pouzit tenke rukavice, popripade namocit prsty do kakaa a tak premiestnit truffle na misu. V chladnicke mozeme skladovat 5 dni. Mam obavy, ze tak dlho nevydrzia. Z tejto davky vyjde okolo 25 truffles. Zalezi od ich velkosti.
Mňam, tak to vypadá fantasticky! Určitě truffles při nějaké zvláští příležitosti vyzkouším :)
OdpovedaťOdstrániťVypadají krásně, u nás jim říkáme lanýže:)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adriana prosim je neni lepsi bidlis Teplicic koukam na pc a vidim dobtutky a co tady nic to neni ok .Tak prosim otevis tady karvana a Sem tam furt .Zdravim tebe od sirdicka Karin
OdpovedaťOdstrániťLanýže jsou výborné a nabízí spoustu možností co přidat:-) zkoušela bych je pořád,vypadají krásně!
OdpovedaťOdstrániťpo novom roku vyskúšam, :-) páči sa mi recept :-)
OdpovedaťOdstrániťkrásny servis, môj štýl :-)
OdpovedaťOdstrániť...cipa,cipa,cipana!
OdpovedaťOdstrániť