Urobila som tieto karamelovo-cokoladove tartaletky. Velmi ma lakalo vyskusat ich. Je to opat jeden z receptov od ktorych som ocakavala viac. Mozno niekto si povie, tak naco ho tu pridavam. No preto, lebo recept je dobry, tartaletky sa vydarili. Ja mam rada sladke zakusky, dezerty a stale tvrdim, ze zakuskok ma byt sladky, ale toto je na mna az prilis. Takze tento recept je pre tych, ktori miluju karamelovu a extremne sladku chut.
rozpis na 8 kusov tartaletiek ( forma s priemerom 10 cm)
240g polohrubej muky
70 g praskoveho cukru
20 g kakaa
1/4 KL soli
125 g studeneho masla
1 zltok
Dulce de Leche napln:
200 g bielej cokolady
70 ml slahackovej smotany
1konzerva 397g karameloveho salka od Nestle
70 g tmavej cokolady + 2 Pl slahackovej smotany ( mozno nahradit 1 PL oleja)
Postup:
Preosiatu muku zmiesame v miske s preosiatym kakaom, solou, praskovym cukrom, maslom a zltkom. Rychlo spracujeme cesto a odlozime na 30 minut do chladnicky zachladit. Formicky na tartaletky postriekami sprayom na pecenie, prip. jemne potrieme stetcom namocenom do oleja. Cesto rozdelime do formiciek. Na jednu formicku cca 50 g cesta. Prikryjeme cesto papierom na pecenie a formicky vyplnime keramickymi gulickami na pecenie. Ak nemame dobre posluzi aj fazula. Pecieme 12-15 minut. Potom tartaletky vyberieme, odstranime gulicky a papier a vlozime este dopiect asi 7-10 minut. Nechame dobre vychladit.
Dulce de Leche napln si pripravime bud z hotovej karamelovej masy ( konzerva od Nestle-karamelove kondenzovane mlieko) alebo si urobime karamelove salko doma. Konzervu salka varime ponorenu vo vode 2,5 - hodiny ( konzerva musi byt stale zaliata vodou, voda musi viert a obcas mozeme konzervu otocit, aby sa dobre skaramelizovalo mileko v celej konzerve).
Bielu cokoladu rozpustime nad parou spolu so smotanou. Miesame. Rovnako rozpustime aj tmavu cokoladu s pridanim smotany alebo oleja. Miesame. Z bielej cokolady odoberieme asi 1/4 salky a zmiesame s karamelovou masou. Dobre vymiesame. Takze mame tri misky: karamelovo-cokoladovu, bielu cokoladu a tmavu cokoladu. Vychladne tartaletky naplnime karmelovou plnkou, nato dame bielu cookoladu a tmavu cokoladu. Sparatkom urobime sipiraly a malujeme rozne vzory. Nechame plnku stuhnut. Najlepsie su ked postoja. Cesto pekne zmakne od naplne.
Adi vypadaju uzasne.urcite aj tak chutia mnam.ja mozem karamel aj tu chut.
OdpovedaťOdstrániťPráve som onemela úžasom...to je taká krása :-)
OdpovedaťOdstrániťTo je nádhera ♥ Já karamel miluju, takže bych se jich zaručeně užrala :-D
OdpovedaťOdstrániťAdrika sú krásne a lákajú ma vyskúšať,ale nebolo by lepšie namiesto salka uvariť karamelový puding?
OdpovedaťOdstrániťnice cake and great reciepe
OdpovedaťOdstrániťTieto tartaletky su priam skvostne a o chuti vobec nepochybujem.
OdpovedaťOdstrániťdobre že si ich sem dala Adrika, ja mam rada extrémne sladké, no zase nie vela za krátke časové obdobie :-)
OdpovedaťOdstrániť