nedeľa 16. novembra 2014

Dulce de Leche tartaletky



Urobila som tieto karamelovo-cokoladove tartaletky. Velmi ma lakalo vyskusat ich. Je to opat jeden z receptov od ktorych som ocakavala viac. Mozno niekto si povie, tak naco ho tu pridavam. No preto, lebo recept je dobry, tartaletky sa vydarili. Ja mam rada sladke zakusky, dezerty a stale tvrdim, ze zakuskok ma byt sladky, ale toto je na mna az prilis. Takze tento recept je pre tych, ktori miluju karamelovu a extremne sladku chut. 
Ingrediencie:
rozpis na 8 kusov tartaletiek ( forma s priemerom 10 cm)

240g polohrubej muky
70 g praskoveho cukru
20 g kakaa
1/4 KL soli
125 g studeneho masla
1 zltok

Dulce de Leche napln:
200 g bielej cokolady
70 ml slahackovej smotany
1konzerva 397g karameloveho salka  od Nestle 
70 g tmavej cokolady + 2 Pl slahackovej smotany ( mozno nahradit 1 PL oleja) 

Postup:
Preosiatu muku zmiesame v miske s preosiatym kakaom, solou, praskovym cukrom, maslom a zltkom. Rychlo spracujeme cesto a odlozime na 30 minut do chladnicky zachladit. Formicky na tartaletky postriekami sprayom na pecenie, prip. jemne potrieme stetcom namocenom do oleja. Cesto rozdelime do formiciek.  Na jednu formicku cca 50 g cesta. Prikryjeme cesto papierom na pecenie a formicky vyplnime keramickymi gulickami na pecenie. Ak nemame dobre posluzi aj fazula. Pecieme 12-15 minut. Potom tartaletky vyberieme, odstranime gulicky a papier a vlozime este dopiect asi 7-10 minut. Nechame dobre vychladit. 

Dulce de Leche napln si pripravime bud z hotovej karamelovej masy ( konzerva od Nestle-karamelove kondenzovane mlieko)  alebo si urobime karamelove salko  doma. Konzervu salka varime ponorenu vo vode 2,5 -  hodiny ( konzerva musi byt stale zaliata vodou, voda musi viert a obcas mozeme konzervu otocit, aby sa dobre skaramelizovalo mileko v celej konzerve).

Bielu cokoladu rozpustime nad parou spolu so smotanou. Miesame. Rovnako rozpustime aj tmavu cokoladu s pridanim smotany alebo oleja. Miesame. Z bielej cokolady odoberieme asi 1/4 salky a zmiesame s karamelovou masou. Dobre vymiesame. Takze mame tri misky: karamelovo-cokoladovu, bielu cokoladu a tmavu cokoladu. Vychladne tartaletky naplnime karmelovou plnkou, nato dame bielu cookoladu a tmavu cokoladu. Sparatkom urobime sipiraly a malujeme rozne vzory. Nechame plnku stuhnut. Najlepsie su ked postoja. Cesto pekne zmakne od naplne. 



7 komentárov:

  1. Adi vypadaju uzasne.urcite aj tak chutia mnam.ja mozem karamel aj tu chut.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Práve som onemela úžasom...to je taká krása :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je nádhera ♥ Já karamel miluju, takže bych se jich zaručeně užrala :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adrika sú krásne a lákajú ma vyskúšať,ale nebolo by lepšie namiesto salka uvariť karamelový puding?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tieto tartaletky su priam skvostne a o chuti vobec nepochybujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dobre že si ich sem dala Adrika, ja mam rada extrémne sladké, no zase nie vela za krátke časové obdobie :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)