pondelok 8. decembra 2014

Kokosová roláda





Vyborna kokosova rolada. Ta plnka je famozna. Vsetci milovnici kokosovych zalezitosti by ju mali vyskusat. Naozaj uz davno som nejedla takuto vybornu kokosovu plnku. Rolada je jemnucka, mozno az prilis. Pridane maslo do piskoty ju zjemnuje. Je velmi krehka a pri stacani mi trochu praskla. Mozno je to moja chyba lebo pred stacanim som mala odstranit papier, ale ja som roladu stacala s papierom. Vzdy to tak robim. Tato rolada vsak  ma velmi jemnu strukturu. Nevadi, je to iba malicka chybicka krasy, ktora na vyslednom efekte nic nemeni. Pridavam tento recept hlavne kvoli tej uzasnej kokosovej plnke. Velmi  doporucujem tuto roladu vyskusat.
Ingrediencie:
4 vajcia
150 g krystaloveho cukru
80 g   polohrubej muky
30 g   kakaa
50 g   roztopeneho, vychladeneho masla
stipka soli

kokosova plnka:

500 ml mlieka
150 g struhaneho kokosu
150 g masla
4-6 PL  krystaloveho cukru ( podla chuti)
1  vanilkovy puding ( prip. zlaty klas )

okrem toho:
dzem na potretie rolady
100 g  horkej cokolady 
1 KL oleja

Postup:
Bielka vyslahame so stipkou soli. Postupne zaslahavame cukor. Pridame zltka, preslahame. Pridame roztopene, vychladene maslo a opat preslahame. Nakoniec uz len rucne vmiesame preosiatu muku s kakaom. Pecieme na plechu vylozenom papierom na pecenie pri teplote 180 stupnov C 10-12 minut. Vyberieme z rury preklopime na cistu utierku a opatrne stiahneme papier na pecenie. Pomocou utierky zlahka zrolujeme roladu. Ja som tu urobila asi chybu lebo som stacala s papierom na pecenie. Vzdy to tak robim. Tato piskota je vsak velmi jemna od pridaneho masla, tak mi trochu praskla. Pri stacani som trochu prasknute miesta pritlacila k sebe a zafixovala som to potretim  rolady dzemom. Na chuti to rozhodne neubralo. Mozete si upiect  aj svoju odskusanu kakaovu roladu.

Plnka:
350 ml mlieka dame varit. Ked zacina  mlieko vriet,  vsypeme kokosovu mucku zmiesanu s cukrom a povarime za staleho miesania asi 10 minut. Pridame na kocky pokrajane maslo a miesame , kym sa hmoty nespoja. V 150 ml studeneho mlieka rozmiesame vanilkovy puding ( zlaty klas) a za staleho miesania vlejeme do kokosovej masy. Na miernom ohni povarime do zhustnutia. Trva to cca 5 minut. Krem nechame mierne ochladit. 

Piskotu roztocime a mozeme olupat tu vrchnu korku, lepsie bude drzat krem na piskote. Uz vlazny krem rovnomerne rozotrieme na piskotu a roladu opat stocime. Potrieme jemnou vrstvou dzemu a polejeme cokoladovou polevou. Mozeme posypat kokosom. Dame do chladnicky zachladit.Krem chladenim tuhne. 

Cokoladova poleva: cokoladu nalameme na mensie kusky a  pridame 1 KL oleja. Misku dame nad paru a za staleho miesania rozpustime cokoladu na hladku polevu. Miska sa nesme dotykat vriacej vody, cokoladu rozpustame iba nad parou.





















8 komentárov:

  1. Mám kokosové veci rada. Asi pred týždňom som sa preberala receptami na nete, v ktorých bol kokos a našla som recept jednej markízackej moderátorky. Okrem kokosu išli do neho aj jahody. Urobila som ten koláčik, ale moje očakávania nenaplnil. Radšej sa ani nepochválim, kde skončil. (Pošepkám ti, že ho po kúskoch dávam drozdom a iným vtákom na balkón :-( ) Asi niekedy vyskúšam túto tvoju roládu, vyzerá, že tá nebude taká suchá ako ten mnou upečený koláč.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka velmi doporucujem vyskusat tu plnku....podla na kludne aj na zakusok alebo tortu....je vyborna :)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Dakujem....ta plnka je uzasna, vlemi doporucujem vyskusat :)

      Odstrániť
  3. Aby roláda ,,nepraskla,,resp. aby sa s nou lepšie pracovalo, odporúčam pridať malú čajovú lyžičku sody bicarbony alebo zakúp pečiaci parier v Rakúsku...je výborný, ja ho používam....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, toto je trochu ine esto na roladu ako zvycajne robievam.....je velmi jemne asi tym, ze tam ide to maslo.....bezne s roladou nemam problemy, ale tu som asi predsalen nemala stacat s papierom, ale odstranit ho :)

      Odstrániť
  4. Vyborna rolada a aj sa dobre stacala,vobec nepraskla. Stacala som ju na mokrej utierke.Len sa mi zdalo ze plnky bolo prilis vela..alebo to bolo tym ze som mala iny rozmer plechu. Vedela by ste mi povedat rozmery ktore ste vy pouzili?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj mne sa zvysilo trochu tej plnky asi za 2 PL lyzice, ale namali sme problem to "zlikvidovat", kedze ta plnka je taka vyborna. Tato rolada ma mat bohato plnky oproti klasickej rolade. Rozmer plechu momentalne neviem skontrolovat, ale klasicky s krajom.

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)