Dnes vam ponukam tento nadherny letny dezert. Zaujimava kombinacia manga a jahod. Oba druhy ovocia su sladke, ale zaroven maju v sebe jemnu, kyselkavost. Dezert je lahky, s prijemnou jemne sladkasto-kyselkavou chutou. Aj ked pri priprave bola pouzita zelatina, jeho konzistencia nie je velmi tuha. Je jemny a doslova ropzlyvajuci sa v ustach. Vyzaduje skladovanie v chladnicke. Je to naozaj naozaj nadherny letny dezert plny letnych farieb a chuti.
rozpis je na:
6 ks obruci o priemere 6 cm, vyska 4,5 cm
a 6 kusov vacsich o priemere 7,5 cm a vyska 4,5 cm
alebo na tortovu formu o priemere 20-24cm
Spodna podlozka:
300 g keksov ( napr. Bebe a pod.)
60 g masla -roztopeneho
Mango vrstva:
2 ks dobre zreleho manga ( vacsie)
2 PL citronovej stavy
100 g krystaloveho cukru
250 g jemneho tvarohu ( rozmixovaneho, prip mozete pouzit mascarpone)
150 ml slahackovej smotany
20 g zelatiny v prasku alebo 5ks platkovej zelatiny
Jahodova vrstva:
250 g jahod
2 PL cukru
2 PL citronovej stavy
100 ml slahackovej smotany
12 g praskovej zelatiny, prip.3 ks platkovej zelatiny
okrem toho: cerstve jahody a trochu manga, listky maty na ozdobu
Postup:
Zelatinu zalejeme asi 2-3 PL vody a nechame napucat. Olozime bokom.
Keksy postruhame na struhadle (pripadne ich dame do mikrotenoveho sacka a valcekom ich potlcieme). Maslo roztopime a pridame ku keksom. Dobre premiesame. Obruce naplnime priblizne 2 PL postruhanych keksov a utlacime na spodok. Davame pozor , aby obruce ostali ciste. K utlaceniu dobre posluzi mensi poharik, flasticka s rovnym dnom. Odlozime do chaldnicky zachladit.
Mangova vrstva:
Tvaroh dobre rozmixujeme. Mango ocistime a spolu s citronovou stavou ho rozmixujeme. Pridame cukro a privedieme k varu. Odstavime. Zelatinu zahrejeme a ked je uz tekuta, tak ju pridame do tepleho manga a dobre rozmiesame. Nechame ochladit do izbovej teploty.
V pripade platkovej zelatiny: zelatinu namocime do studenej vody, kym zmakne. Vyzmykame a pridame ju do teplej mangovej zmesi a dobre premiesame, kym sa zelatinove platky rozpustia.
Ked je mango ochladene postupne ho pridavame k tvarohu a miesame , kym sa obe hmoty dobre spoja. Nakoniec pridame do tuha vyslahanu slahackovu smotanu a opatrne zamiesame do mangovo-tvarohovej zmesi. Na schadeny keksikovy zaklad rozdelime mangovu zmes a odlozime opat do chladnicky stuhnut.
Jahodova vrstva:
Na jahodovu vrstvu so zelatinou postupujeme rovnako ako pri mangovej vrstve, iba mnozstvo upravime. Vid rozpis.
Jahody, cukor a citronovu stavu rozmixujeme, privedieme k varu a pridame zelatinu. Odstavime k vychladnutiu.
Slahackovu smotanu vyslahame do tuha a pridame k vychladnutej jahodovje zmesi. Opatrne premiesame. Jahodovu zmes rozdelime do obruci na stuhnutu mangovu vrstvu a odlozime do chladnicky. (Pozn. posledna vecsia obruc nebola uplne plna az do vrchu).
Pred podavanim vyberieme z chladnicky a nechame postat pri izbovej teplote a opatrne vytlacime zo spodu dezert a prelozime na tanierik. Ozdobime cerstvym ovocim, pri. listkom maty. Dobru chut!
Ježiško zlatý :) toto som nemala objaviť :)
OdpovedaťOdstrániťNádherný, krásne skombinovaný farebný dezertík... pastva pre oči a zrejme aj pre jazyk a chuťové poháriky, čiže mňam!
OdpovedaťOdstrániťObdivuhodný dezert, na pohľad luxusný a spája pre mňa dokonalé chute. Určite vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťAdriana gde mas kavana ja tam zastavim jesses ty mas dorty mam takove chut.Zdravim Karin
OdpovedaťOdstrániťwow Adrianka, to je niečo úžasné a tie fotky nádherné a ešte keby som tak mohla ochutnať :)
OdpovedaťOdstrániťMilá Aďka, prepáč, že tak oneskorene, ale o to uprimnejšie...dodatočne všetko najlepšie k Tvojim meninám, vždy veľkú radosť z tvojej krásnej vnučky, veľa zdravia, šťastia, lásky, radosti a ešte veľa takýchto krásnych receptov ♥♥♥
...dúfam, že sa mi už podarí nakuknúť častejšie
Mňaam :)
OdpovedaťOdstrániť