piatok 30. augusta 2019

Mandľovo-vanilkové cupcakes





Po mrkvovych cupcakes vam opat prinasam jeden recept na chutne cupcakes. Su to vlastne mandlove muffiny a  na vrch som urobila  jednoduchy krem z bielej cokolady, mascarpone a slahacky. Tie ruzicky na vrchu este musim viacej potrenovat :) . Pouzila som  spicku D2 odWiltonu. Skusala som ich aj so spickou M1. Je medzi nimi maly rozdiel, ale funguje to s oboma. Vobec to nie je tazke. Na internete  je vela videi, kde si mozete pozriet techniku vyroby takychto "ruzi". Pointa je v tom, ze spicku drzite uprosted muffiny, trochu pridrzite a vytlacite male mnozstvo kremu a potom kruzivym pohybom tahate krem smerom k vonkajsiemu obvodu muffiny. Zdobenie som doteraz vacsinu ako  ked vam do kornutku natocia zmrzlinu. Najprv po obvode  muffiny a koncila som spiralu v  strede.l Kedze recept je vlastne na muffiny, tak ciapocky som zrezala a az potom na rovny zaklad som nanasala krem.  Ak nechcete davat krem, kludne pridajte do muffin coko chipsy, alebo aj ovocie, domacu Nutellu. Cesto sa vyborne oddeluje od papierovych kosickov, je trochu hutnejsie, ale velmi chutne.
Ingrediencie:
na 12-15 kusov ( zalezi od velkosti pouzitych papierovych kosickov)

200g polohrubej muky
130 g praskoveho cukru
2 vajcia
50 g jemne mletych mandli  
1 KL prasku  do peciva
1/2 KL soda bicarbony
stipka soli
80 ml rastlinneho oleja
120 ml mlieka
1 KL vanilkoveho extraktu  prip. par kvapiek mandloveho extraktu

na krem:
100 g bielej cokolady
platok masla asi 20 g ( na rozpustenie cokolady) 
200 g mascarpone
200 ml slahackovej smotany
2 PL praskoveho cukru ( cukor si mozete regulovat podla vlastnej chuti a pridat viacej )
1 KL vanilkoveho extraktu

Postup: 

Do misky preosejeme muku, mandlovu muku, prasok do peciva, soda bicarbonu, sol. Vajicka naslahame s cukrom. Staci iba rucne metlickou. Pridame olej, mlieko, vanilkovy extrakt. Premiesame, aby sa vsetky ingrediencie spojili. Mix muky a ostatnych suchych surovin pridame na dvakrat do vajcovej zmesi. Premiesame a naplnime papierove kosicky  mierne viacej ako je  polovica objemu kosicka. Ak je vela cesta v kosickoch narastu kopceky, ktore pred zdobenim orezeme. Pecieme v predhriatej rure pri teplote 170 stupnov C asi 20-25 minut. Kontrola spajlou. Vyberieme z formy a nechame vychladnut na mriezke. 

Krem: 
Do cokolady pridame kusok masla a za staleho miesania roztopime  nad parou. Nechame ochladit. Obcas premiesame. 
Do misky dame mascarpone. praskovy cukor, slahackovu smotanu, vanilkovy extrakt.  Spolu vyslahame do tristvrte. Pridame ochladenu, ale este stale tekutu cokoladu a splohu vyslahame dotuha. Ak je krem riedsi, dame ho do chladnicky zatuhnut. Naplnime cukrarenske vrecko a ozdobime muffiny.  Pouzila som spicku D2 od Wiltonu. Cupcakes kvoli kremu drzime v chladnicke. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)