utorok 2. júla 2013

Jahodovo-tvarohovy dezert





Tento dezert ma zaujal na prvy pohlad. Nasla som ho u Ivky. Trochu som si pomenila niektore veci, ale su to iba zanedbatelne drobnosti, ktore celkovu chut dezertu neovplyvnuju. Mam aj mensiu formu ako uvadza Ivka na svojom blogu, tak aj celkovy vzhlad dezertu je trochu iny. Dezert je na pripravu  nenarocny, chuti skvele  a vizualny efekt je podla mojho nazoru zaujimavy .  Jednoznacne  sa jedna o velmi chutny, letny dezert. Jahody v spojeni s tvarohom a doplnene mini roladkou natretou Nutellou. Same dobre veci, ktore k sebe pasuju  a poskytuju skvely chutovy zazitok. Je dobre, ak si ho mozete pripravit den vopred a nechate dobre stuhnut v chladnicke.  Doporucujem vyskusat.
Ingrediencie:

4 vajcia
4 PL krystaloveho cukru
4 PL lyzice polohrubej muky ( preosiatej)
stipka soli
plech 30x40 cm, papier na pecenie

Tvarohova plnka:
rozpis na formu 30x11x8 cm
500 g makkeho tvarohu ( u mna Quark)
200 ml kyslej pochutkovej smotany ( u mna Greek style jogurt)
2-3 PL praskoveho cukru
1 KL vanilkoveho extraktu
postruhana kora z jedneho citrona

okrem toho: 
asi 2-3  PL Nutelly na potretie roladky
asi 300 g jahod

Postup:
Najprv si upecieme piskotu na roladku a na podlozku. Zvolila som si uplne jednoduchu piskotu. Bielka naslahame so stipkou soli. Ked zbeleju, tak pridame krystalovy cukor a slahame, kym je su bielka pekne biele, huste, leskle a metlicky zanechavaju stopy. Pridame zltka a na najnizsich obratkach ich zaslahame do bielkov. Pridame preosiatu muku a uz iba rucne zlahka , kruzivymi pohybmi premiesame, kym sa pekne sa pekne hmoty spoja. Vylejeme na plech ( 30x40) vylozeny papierom na pecenie a upecieme pri teplote 190 stupnov C asi 15 minut. Po upeceni vyberieme z rury a jeden kraj pozdlz zarovname (asi 2-3mm). Odmeriame si sirku  formy ( u mna 11cm) a odrezeme pas piskoty.  Zbytok piskoty aj s papierom stocime do rolady a odlozime bokom vychladnut. Pripravime si tvarohovu napln zmiesanim vsetkych surovin. Z vychladnutej  rolady stiahneme papier a  natrieme ju Nutellou. Opat stocime do rolady. Roladu skratime na dlzku formy, do ktorej ju budeme vkladat. Formu vylozime potravinarskou foliou. Nanesieme 1/2 tvarohoveho kremu, ulozime do prostriedku roladku a po bokoch ulozime nakrajane jahody. Ja som vylozila aj po stranach formu platkami jahod. Davame pozor pri ukladani jahod. Ukladame spicou dole ( po otoceni to bude vrch dezertu). Prepolene jahody na tvarohovy krem ukladame reznou stranou hore. Zakryjeme druhou polovicou kremu. Mozeme dat este jeden rad prepolenych  jahod  ( ja som nedavala) a prikryjeme odrezanym platom piskoty. Zabalime do potravinarskej folie a odlozime aspon na dve hodiny do mraznicky a potom dezert  prelozime do chladnicky ( najlepsie na celu noc). Pred podavanim vyklopime na podnos a ostranime foliu. Krajame na 1.5 - 2 cm platy. Dobru chut !











12 komentárov:

  1. tak ten vyzerá naozaj výborne. Hned by som si dala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka on niele dobre vyzera, ale aj dobre chuti :)

      Odstrániť
  2. Zase další od tebe nádherně vypadající dezert! Nemůžu se vynadívat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aďka, dezert a fotky, sú nádherné! Mám radosť, že si bola s receptom spokojná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka dakujem velmi pekne za tento supis recpetik....vydaril sa a velmi nam chutil :)

      Odstrániť
  4. Jé, taková dobrota, s chutí bych si kousek dala:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super, jahody teď jedou na plné čáře! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milá Adriano, máš tu spoustu dobrůtek. Moc děkuji že jsi se podělila o báječné recepty. Určitě některé vyzkouším. Ráda si tvůj blog přidám do oblíbených. Měj se hezky Anny

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Toto vyzera neskutocne!!! Teda neskutocne uzasne.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mnaaam tak to by som si urcite dal, vyzera to fantasticky.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)