pondelok 26. augusta 2013

Pudingovy tvarohovnik





Tento zakusok nie je ziadna novinka, ale je vyborny a pre mna je moj blog moja osobna kucharska kniha. Takze v pripade potreby mam recept hned poruke. Kedysi som ho pekavala na podklade z listkoveho cesta, ale verte mi, oplati sa trochu casu a namahy investovat do pripravy podlozky z hnieteneho cesta. Pamatam, si, ked som prvykrat tento zakusok piekla pred x rokmi  ( este na podlozke z listkoveho cesta), tak som zazila sok, ked plnka bola riedka akoby som mala iba mlieko. Pecenim sa vsak krasne spevnila a ta chut...hmmmmm. Hned som vedela, ze tento zakusok bude zaradeny do zoznamu opakovaciek. Je chutny, pekne vyzera a je z neho vela :). A taketo mame predsa radi vsetci, no nie?

Ingrediencie:
( rozpis na plech 30x40xm)
cesto:
300 g polohrubej muky
150 g praskoveho cukru
150 g masla
2 PL kakaa
1/2 prasku  do peciva
1 zltok
1 vajce

na pudingovo tvarohovu vrstvu:
500 g makkeho tvarohu
150 g praskoveho cukru
500 ml mlieka
100 ml oleja
2 vanilkove cukre ( prip. 2 KL  vanilkoveho extraktu)
postruhana kora z 1 citrona
1  Zlaty klas
3 zltky
1 vajce

na penovu vrstvu:
4 bielka
200 g krystaloveho cukru
stipka soli

Postup:
V miske zmiesame preosiatu muku, cukor, kakao,  a prasok do peciva. Pridame maslo, vajce a zltok a spracujeme cesto. Je dost jemne a zle sa valka, tak si ho rozvalkame iba na polovicnu velkost a prenesieme na vymasteny, mukou vyspany plech a rukami roztlacime na celu plochu plechu.


Pripravime si plnku. Tvaroh, cukre, Zlaty klas, postruhanu citronovu koru, vajce a zltky vyslahame. Pridame olej, mlieko. Zmes je tekuta, ale taka ma byt. Vylejeme na pripravene cesto. Pecieme pri teplote 180 stupnov C 25-30 minut.
Belkova pena: bielka naslahame so stipkou soli, ked zbeleju, tak pridame postupne cukor a vyslahame velmi tuhu bielu lesklu penu. Natrieme na upeceny zakusok a dame zapiect este cca 10 minut.  Zakusok nechame vychladnut a potom vlozime do chladnicky zachladit.




4 komentáre:

  1. super zakusok pre pravych tvaroholikov! odporucam vsetkymi 20-timi!! Robila som ho raz na stretavku po 10r zo ZS a mal velkyyy uspech, recept som hned posunula dalej, povodne bol, tusim, v casopise Zivot :o)
    Klaudia :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja ten kolacik robim velmi casto,moj manzel ho zboznuje. ibaze do cesta nedavam kakao (piskotu mam svetlu) a do plnky namiesto mlieka davam 1kg tvarohu. je vynikajuci.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. toť nedávno som ho aj ja robila, ale nebol taký pekný....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento koláč poznám pod názvom Tvarohový kremeš a robím ho s bielym cestom. Keď to vytiahnem z rúry, navrch dám postrúhanú čokoládu.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)