nedeľa 19. októbra 2014

Perníkovo-tekvicové kocky










Prinasam vam nadhernu a velmi chutnu jesennu inspiraciu. Ked som ochutnala prvy kusok z toho zakusku, zmohla som sa len na hmmmmmmmm. Nadhernu kombinaciu chuti  pernikovej piskoty so slivkovym lekvarom a dynovo-skoricovou plnkou uzatvaraju nadrobno posekane mnou milovne  lieskove oriesky. No a samozrejme nesmiem zabudnut aj na cokoladovu polevu. Najprv som sa bala, ci to nie je prilis vela chuti, ale s vysledkom som velmi spokojna. Zakusok je velmi chutny a na pohlad je aj velmi elegantny . Verim, ze ak sa rozhodnete vyskusat budete rovnako spokojni ako ja. Tak nech vam to dobre pecie, priatelia!

Ingrediencie:

na rozvar:
3/4 salky oleja ( repikovy, slnecnicovy = 185 ml)
1/2 salky vody (125ml)
1/2 salky cukru
3 PL kakaa
salka=250 ml

Vsetky suroviny zmiesame a dame varit, kym sa cukor nerozvari. Odstavime do uplneho vychladnutia.

na pernikovu piskotu ( vsetky suroviny delime na 1/2, pecieme 2 platy !!!)
rozmer plechu 27x37 cm ( vnutorny rozmer)

260 g polohrubej muky
6 vajec
6 PL cukru
1 KL prasku do peciva
1 KL soda bicarbony
1 PL korenia do pernika
2x stipka soli

na krem:
500 g Mascarpone alebo Philadelphie
500 g dynoveho pyre
4-6 PL praskoveho cukru
2 KL mletej skorice
12 g zelatiny
30 ml vody

na poliatie piskoty:
1/2 salky kavoveho likeru alebo kavy
1 PL Amaretto ( mozno vynechat)

na cokoladovu polevu:
100 g horkej cokolady
100 ml slahackovej smotany
30 g masla

okem toho:
50-70 g nadrobno nasekanych orechov ( orechy  podla chuti, u mna lieskove, poprazene na suchej                                                                       panvici)
3/4 salky slivkoveho lekvaru ( dzemu)
mleta skorica na posyp

Postup:
Najprv si pripravime tekvicove pyre. Pripravu tekvicoveho pyre pozri TU . Je dobre si ho pripravit  den vopred. Pripravene pyre nechame dobre schladit v chladnicke , najlepsie cez noc. 

Uvarime rozvar a odstavime dobre vychladnut.

Na piskotu  bielka vyslahame so stipkou soli. Po lyziciach do naslahanych bielkov po  lyzici pridavame cukor  a za kazdym dobre vyslahame. Pridame zltka a zaslahame.
Rozvar  rozdelime na polovicu ( bolo to 200 ml na jednu davku) a rucne zamiesame do cesta. Nakoniec rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a sodabikarbonou. Pecieme na plechu vylozenom papierom na pecenie vo vyhriatej rure pri 180 stupnov asi 20 minut. Kontrola spajlou. Vyberieme a nechame piskotu vychladit. Je mozne upiect z uvedenych surovin aj jednu hrubu piskotu a potom po dokladnom vychladeni ju prerezat ostry nozom na dve polovice. Ja som vsak volila cestu pecenia dvoch piskotovych platov. 

Zelatinu zalejeme vodou a nechame napucat.

Pripravime si kavu. Mozeme ju ochutit Amarettom. Nechame vychladit. 

Mascarpone vymiesame s praskovym cukrom a pridame mletu skoricu. Ked je krem naslahany, po  castiach pridame dynove pyre. Miesame mixerom, kym sa nam suroviny pekne prepoja do hladkeho kremu. Mascarpone aj dynove pyre musia byt pred pouzitim dobre zachladene ( najlepsie celu noc).

Napucanu zelatinu zahrejeme na miernom ohni. Miesame, kym je tekuta. Pozor, nesmie sa varit. Straca tak schopnost tuhnut. Asi dve lyzice kremu pridame do tekutej zelatiny, dobre rozmiesame a pridame  do zbytku mascarpone-dynoveho kremu.  Z kremu odoberieme 1 pohar  a odlozime bokom na zdobenie zakusku.
Z vychladnuteho cesta stiahneme papier a vratime spat do plechu. Cesto  pokvapkame uvarenou kavou (kavovym likerom) a natrieme tenkou vrstvou slivkoveho lekvaru. Ja som dala trochu vacsiu vrstvu lekvaru a smykala sa mi plnka. Trochu tazsie sa manipulovalo uz s narezanymi kockami, ale ta uzasna chut tohoto zakusku stala za tu trochu namahy. Na dynovu plnku ulozime druhy plat a pofrkame druhou polovicou kavy ( kavoveho likeru). Nalejeme cokoladovu polevu. Posypeme nadrobno nasekanymi orechmi. Nozom naznacime kocky ( 5x5 cm) a do prostriedku nanesieme pomocou cukrenskeho vrecka krem, ktory sme si odlozili. Poprasime cez sitko mletou skoricou. Zakusok odlozime do chladnicky zatuhnut. 

Cokoladova poleva: 
Nad parou rozpustime cokoladu a pridame smotanu. Miesame a potom pridame maslo. Dobre vymiesame a nechame mierne ochladit. Nanesieme na kolac v rovnomernej vrstve.














7 komentárov:

  1. Myslím, že tohle by mi dozajista moooc chutnalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To musí byť lahôdka :) na mňa však až príliš zložitý receptik, ale hneď by som ochutnala

    dawnielicious.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je trochu narocnejsi...ani nie tak na vykon ako na cas :), ale vysledok rozhodne stoji zato :)

      Odstrániť
  3. Adriana prosim to neni fayr od tebe koukam na Super dortiky a tady nemam nic pusu mnj slintat .Jesses mam takove chut posilam tebe hezky vecer Karin

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Trochu pracnejsi zákusok, no verím tomu , že výsledok stojí za vyskusanie.....

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Výborný koláč práve som ochutnavame super chuť.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)