Moja mladsia dcerka ma obdarovala touto roztomilou porcelanovou tackou. Rozmyslala som, co by som pripravila, aby som ju mohla pouzit pri foteni. Rozhodne som chcela nieco svetle s jednoduchou strukturou, aby vynikli tie krasne mini bodecky na tacke. Nahodou mi prisiel pod ruku recept na Inteligentny kremes. Piekla som ho uz pred nejakym casom a akosi som pozabudla na tento jednoduchy a zaujimavy zakusok. V praci s kolegynkou casto zvykneme preberat, co varit a piect cez vikend. Kedze tento zakusok nepoznala a pre mna dokonale splnal moju predstavu ( co sa tyka pouzitia tacky pri foteni :) ), tak padlo rozhodnutie: tento vikend bude Inteligenty zakusok. Mozno ho niektori poznate pod nazvom Inteligentny kremes, ale ja som si ho premenovala na zakusok. Jednoducho kremes je kremes. A ze preco inteligentny? Pretoze vsetky suroviny sa zmiesaju dokopy, vyleju na plech a zakusok pri peceni sam vytvori 3 vrstvy. Spodna vrstva ( akoze podlozka) mi pripomina listkove cesto, ked mierne navlhne od plnky. Stredna cast pripomina vanilkovy puding a vrchnu cast tvori velmi jemnucka piskota. Neverite? Tak sa pozrite ako nato.............
rozpis na plech 30x40cm
1000 ml mlieka ( studene, z chladnicky)
250 g masla ( roztopit, vychladit)
10 vajec
250 g jemneho krystaloveho cukru
2 KL vanilkoveho extraktu
250 g polohrubej muky
stipka soli
Postup:
Zltka naslahame s cukrom do peny. Slahame, kym sa cukor roztopi a objem vajec c cukrom sa zdvojnasobi.
Potom po castiach za staleho miesania pridame rozpustene a vychladene maslo. Pridame vanilkovy extrakt a mlieko. Stale slahame. Primiesame preosiatu muku. Nakoniec uz len rucne vmiesame kruzivymi pohybmi ( zlahka) tuhy sneh z bielkov, ktory sme vyslahali so stipkou soli.
Vylejeme ( doslova vylejeme, zmes je tekuta) na vymasteny a mukou vysypany plech a pecieme vo vyhriatej rure pri 175-180 stupnov C 35 - 40 minut. Udaj len informacny, kedze kazda rura pecie inak. Vrch ma byt zlatisty a moze prasknut, nie je to naskodu veci. Stred zakuska sa moze zdat mierne nedopeceny, pri pohybe akoby este bol tekuty ( prostriedok sa moze pri pohybe zatriast), ale je to dobre. Pri chladnuti zakusok stuhne.
Zakusok nechame vychladnut a prelozime do chladnicky poriadne zachladit na niekolko hodin. Najlepsie chuti dobre vychladeny, rovno z chladnicky. Pred podavanim poprasime praskovym cukrom.
Zaujal vas? Vyskusajte ho a poslite mi fotografiu vasho vytvoru. Velmi rada vasu fotografiu uverejnim na mojej FB fun stranke v kategorii Prispevky od vas.
moja fun stranka na FB
Aďka, vyzerá to krásne, vyskúšam. Žiadny prášok do pečiva ani iné kypridlo tam nejde?
OdpovedaťOdstrániťNie Vlnka, nejde tam ziadne kypridlo. Dakujem :)
OdstrániťZkusím podle Vás. Už jsem zkoušela podle jiného receptu a nebylo to ono. Jindra
OdpovedaťOdstrániťNeviem aku mate predstavu o tomto zakusku, ale je presne taky ako som ho opisala v uvode a presne ako vyzera na fotografiach. Ak mate radi puding, prip. vtacie mlieko studen z chladnicky, tak si na nom pochutnate. Budem rada, ak mi poslete fotografiu z vasho zakusku . Dakujem
OdstrániťTak tak vtacie mlieko by bol vystiznejsi nazov ale to je jedno podstatne je ze je vynikajuci...uz som ho piekla davno ...len ja som ho mala opacne....
OdpovedaťOdstrániťako opacne?
OdstrániťInteligentné veci mám rada, dokonca aj tento recept sa mi zdá aj pre mňa zvládnuteľný. Škoda, že som k tebe nenakukla už včera, skôr, kým som išla na nákup, bola by som ho vyskúšala ešte tento víkend. No fotky posielať určite nebudem, lebo aj keby sa mi podaril upiecť, nepodarí sa mi ho pekne nakrájať :-(
OdpovedaťOdstrániťTácka je tiež pekná.
:) dakujem Danielka
OdstrániťAhoj, vyzera vyborne, dnes ho chcem piecť... jemny krystalovy cukor nemam..mam normalny krystalovy cukor...mám ho nahradiť práškovým cukrom?
OdpovedaťOdstrániťAhoj, nie netreba nahradzat praskovymm cukrom. Praskovy cukor ma inu konzistenciu. Doporucujem radsej dlhsie slahat cukor so zltkami.
OdstrániťTak ten musím skúsiť...ďakujem za reecptík...a veľa receptíkov je tu fajn:)
OdpovedaťOdstrániťUrcite vyzkousim, vypada skvele!
OdpovedaťOdstrániťUrcite zkusim!
OdpovedaťOdstrániťtak toto sa mi páči a určite vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťProsím Vás, vanilkový extrakt je čo, zlatý klas, alebo vanilkový cukor, čo je to?
OdpovedaťOdstrániťĎakujem
vanilkovy extrakt je tekutina, ktora sa vyraba z toboliek pravej vanilky. Pouziva sa rovnako ako napr. vanilkovy cukor.Ma intenzivnejsiu vailkovu chut. ak nemate vanilkovy extrakt, pouzijte vanilkovy cukor.
Odstrániťdá sa to spraviť aj z bezlepkovej múky?
OdpovedaťOdstrániťneviem, neskusala som
Odstrániť