streda 18. novembra 2015

Oriešková torta s karamelovou penou







Ti moji najvernejsi fanusikovia si isto vsimli, ze pridavam ovela menej prispevkov ako v minulosti. Neznamena to, ze som prestala varit a piect, ale musim sa trochu krotit.  Velmi rada varim, peciem a skusam nove recepty. Je to pre mna adrenalin. Vyjde to, nevyjde? Velakrat sa stane, ze ma nieco zaujme, vyskusam a nie je to ono. Ci uz je to kvoli zlozeniu receptu alebo aj kvoli chuti. Take recepty neuverejnujem, Po odskusani receptu nasleduje kostovka. Najprv moj hlavny ochutnavac - moj manzel a potom kolegyne v praci. Az ked je to potvrdene, ze je recept OK, tak sa rada s nim podelim aj s vami priatelia. Potom nasleduje spracovanie fotiek, textov a samotne uverejnenie receptu na blogu. Je to hotova procedura, ale mna to velmi bavi.
Tuto tortu som chcela vyskusat uz velmi davno, ale vzdy dostalo prednost nieco ine. Uz vidim vsetkych zastancov zdravej vyzivy ako krutia hlavami nad touto kalorickou bombou. Kalorickou, ale uzasnou. Kvoli tejto dobrote som aj ja porusila  momentalne velmi prisne nastavene stravovacieho rezimu.  Moje vycitky svedomia pominuli prehltnutim prveho susta. :) Chut lieskovcovych  orieskov v spojeni s karamelovou penou....hmmmm, dobrotaaaaaa.


Ingrediencie:
rozpis je na tortovu formu 20-24 cm ( ja som pouzila 20 cm formu, ale korpus sa mi vidi dost hruby)

Orieskovy korpus
3 vajcia
120g krystaloveho cukru
150g polohrubej muky
stipka soli
60 g mletych lieskovcovych orieskov ( oprazenych na suchej panvici)
1 KL prasku do peciva
100 ml teplej vody

Plnka:
200 g mletych susienok ( Marina, Bebe a pod.)
150g mletych lieskovcovych orechov (oprazenych a suchej panvici )
stava z 1 vacsieho pomaranca
100 g  horkej cokolady ( rozpustit nad parou)
4 vajecne zttka
100 g praskoveho cukru
200 g masla  (izbovej teploty)

Karamelova pena:
4 vajecne bielka
4 PL krystaloveho cukru
stipka soli
100 + 100 g krystaloveho cukru
3-4 PL vody

Postup:

Korpus:
Najprv si oprazime lieskovcove oriesky na sucheej panvici a odlozime bokom vychladnut. potom ich pomelieme. Upeciem korpus. Bielka vyslahame so stipkou soli . Pridavame cukor  v mensich mnozstvach a zakazdym dobre preslahame. Ked su bielka dobre nalshane pridame zltka, vodu a preslahame Nakoniec vmiesame ( rucne) preosiatu muku zmiesanu s pomletymi lieskovcami a praskom do peciva.
Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vylozili papierom na pecenie. Boky nemastime. Peciem vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C cca  20 minut. Kontrola spajlou. Po upeceni vyberieme z formy a nechame vychladnut na mriezke. Stiahneme papier z korpusu a vratime ho spat do cistej formy.

Tmava a svetla vrstva plnky:

Cokoladu rozpustime nad parou. Dno misky sa nesme dotykat vriacej vody. Obcas premiesame. Ked je cokolada rozpustena odstavime z tepla a nechame mierne ochladit.
Keksy pomelieme  (postruhame). Pokvapkame ich pomarancovou stavou. Primiesame pomlete lieskovcove oriesky. Nad parou miesame vajecne zltka  s praskovym cukrom, az kym nedostaneme hustu kasu . Trva to zhruba 10 minut. Odstavime z tepla a  za obcasneho premiesania nechame ochladit.  Zmaknute maslo vymiesame. Do naslahane masla vmiesame ochladenu zltkovu kasu. Potom primiesame  keksikovo-orieskovu zmes. Premiesame a rozdelime na dve polovice. Do druhej polovice pridame ochladenu , ale este stale tekutu cokoladu. Na korpus nanesieme cokoladovu hmotu a dame do mraznicky cca na 10 minut zachladit, Lepsie sa bude rozotierat svetla vrstva. Na zachladenu cokoladovu vrstvu rozotrieme svetlu keksikovo-orieskovu zmes. Odlozime do chladnicky stuhnut.

Karamelova pena:

Vajecne bielka naslahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor a zakazdym dobre preslahame. do dvoch rajniciek dame po 100 g cukru. Do jednej pridame 3-4 PL vody a uvarime na husty sirup. Druhy cukor nechame skaramelizovat. Davame pozor lebo cukor rychlo hori. Mali by sme horky karamel. Do vyslahanych bielkov za staleho slahania tenkym prudom prilievame este hrouci cukrovy sirup. Potom pridame karamel. Stale slahame, az kym pena nevychladne. S naslahanou karamelovou potrieme nahrubo celu tortu. Ja som zvolila zdobenie cukrarenskym vreckom  a pouzila som spicku Wilton M1.

Poznamka:
tortu som pripravila presne podla tohoto rozpisu. Mne sa vidi byt korpus velmi hruby, takze doporucujem urobit iba z dvoch vajec ( treba prepocitat aj ostatne suroviny)  alebo pripadne pouzit  vacsiu tortovu formu. Pri pouziti vacsej tortovej formy vsak treba ratat s tym , ze korpus nebude taky vysoky, ale aj plnka bude v tensej vrstve.

Podla mojho nazoru staci aj karamelovu pena na tortu s priemerom 20 cm pripravit iba z 3 vajec. Mne sa zvysila pena, ale zavisi to aj sposobu zdobenia torty.
Karamelova pena v chladnicke stuhne a dost tazko sa kraja, takze doporucujem noz nahriat v teplej vode, potom utriet noz a tak krajat. Po kazdom reze noz umyjeme.

Pripravu korpusu som nefotila. Je to klasicky postup ako pri ktoromkolvek inom korpuse na tortu.





















                                                               Dobru chut!

6 komentárov:

  1. Krásne nafotený recept, už sa teším, ako ho vyskúšam...
    Prajem všetko dobré,
    Aďka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Adka,

    robila som tuto torticku, chutove bola vynikajuca, len ta pena mi vobec nestvrdla ako pises, ale zostala makka.Neviem, kde som mohla spravit chybu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, niekedy je tazko opisat doslovne strukturu , prip. chut. Nemala som na mysli doslova tvrdu ako kamen, ale stuhne a ta pena sa skor tak lepi na noz a preto sa tazsie kraja. Asi som to nepopisala spravne. Hlavne, ze sa neroztekala a chutila :). Potesila by ma fotecka, ak by to bolo mozne. Dakujem

      Odstrániť
    2. Janka, niekedy je tazko opisat doslovne strukturu , prip. chut. Nemala som na mysli doslova tvrdu ako kamen, ale stuhne a ta pena sa skor tak lepi na noz a preto sa tazsie kraja. Asi som to nepopisala spravne. Hlavne, ze sa neroztekala a chutila :). Potesila by ma fotecka, ak by to bolo mozne. Dakujem

      Odstrániť
    3. Dobry den,
      Skusala som Vas recept a torta je uzasna! Robila som z plnej davky na formu 26 cm a kazdej plnky bolo dostatocne. Dokonca zvysila karamelova.
      Odporucam kazdemu milovnikovi orieskov a nutelovej chuti :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)