sobota 17. augusta 2013

Čokoládovo-tvarohové kocky



Dlho som nic nepublikovala. Neznamena to, ze som nic nepiekla, nevarila. Mali sme navstevu z domova a bola som velmi zaneprazdnena. Po odddychu sa pomalicky zacinam dostavat do starych kolaji. Takze na uvod ponukam jednu cokoladovo-cokoladovo-tvarohovu super zalezitost. Horka cokolada, biela cokolada a tvaroh. Tento zakusok rozhodne nepatri do kategorie tych lacnejsich, ale ta chut....hmmmm.  Co viac k tomu dodat? Iba to, ze je vybornyyyyyyyyyyyyy ........

Ingrediencie:
cesto na plech 30x40 cm
5 vajec
140 g  jemneho krystaloveho cukru
70 g polohrubej muky
20 g kakaa
3/4  KL prasku do peciva
stipka soli

Tvarohova masa:
2 x 500 g tvarohu
2 x 500 ml slahackovej smotany
200 g tmavej coklady
35 g zelatiny ( 20g do tmavej plnky +15 g do bielej plnky)
200 g bielej cokolady + 1 PL vody
trochu kakaa na posyp


Postup: bielka naslahame so stipkou soli. Ked su naslahane a zbeleju , tak pridame cukor a dobre preslahame, kym su bielka pekne, biele, leskle  a metlicky zanechavju stopy. Pridame zltka a na najmensich obratkach ich zaslahame. Pridame preosiatu  muku zmiesanu s praskom do peciva a kakaom. Kakao doporucujem preosiat tiez. Zamiesame uz iba rucne. Jemne , ale dokladne. Vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie a pecieme pri teplote 190 stupnov C cca 15 minut.




Nad parou si za staleho miesania rozpustime najprv tmavu cokoladu. Davame pozor, aby sa misa nedotykala vody, moze sa cokolada zrazit. Rozpustenu cokoladu odlozime chvilu bokom. Do 20 g zelatiny pridame 2PL
vody a nechame ju napucat. Slahackovu smotanu vyslahame. Tvaroh rozmiesame a pridame vyslahanu slahackovu smotanu. Celu masu rozdelime na 2 polovice, prip. ak mame obavy, ze si hmotu  nerozdelime presne na polovicu, tak  si urobime zaklad ( tvarohovo-slahackovy) pre tmavu aj pre svetlu plnku zvlast.
Napucanu zelatinu na velmi miernom ohni za staleho miesania zahrejeme. Do jednej polovice slahackovo-tvarohovej zmesi pridame ochladenu, ale este stale tekutu tmavu cokoladu. Dobre premiesame. Z tejto slahackovo-tvarohovo-cokoladovej masy pridame do zelatiny 2-3 PL a dobre  rozmiesame  v zelatine. Potom pridame do zbytku masy a dobre preslahame, aby sa zelatina dostala do celej hmoty. Natrieme na piskotu  ( z vychladnutej piskoty sme odstranili papier na pecenie ) a odlozime zachladit do chladnicky (doporucujem  na 15 minut do mraznicky). Nad parou za staleho miesania rozpustime bielu cokoladu s 1 PL vody a postupujeme rovnako ako pri tmavej cokolade iba s mensim mnozstvom zelatiny. Svetlu slahackovo-tvarohovo-cokoladovo -zelatinovu masu natrieme na tmavu plnku a odlozime minimalne na 3 hodiny stuhnut do chladnicky. Pred podavanim jemne poprasime kakaom. Mne sa este zvysilo 200 ml slahackovej smotany ( v UK je velka slahackova smotana 600 ml),vyslahala som ju prizdobila vrch slahackovymi kopcekmi :)


                                          napucana zelatina


                                          zahriata zelatina






15 komentárov:

  1. Vyzerá to super - vyborna kombinacia, zjemnena slahackou. Ten kopcurik na vrchu si viem predstavit aj z matovej slahacky. Asi vyskusam, mam rada vsetko tvarohove. :)
    V UK dostat aj taky hrudkavy tvaroh, alebo len taky kremovity?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ta matova slahacka je super napad :)...hrudkovity tvaroh kupujem v polskom obchode, ale vacsinou pri peceni pouzivam Quark, kupujem v Tesco, v Morrisons nemaju dobry :)...a dakujem :)

      Odstrániť
  2. mňam, mňam... vyzerá nádherne (veď ako obvykle), takže si môžem akurát tak zaslintať a ísť. ja si musím tieto sladké potešenia odpustiť :-(
    Teba Aďka obdivujem, ako to zvládaš - napiecť a odolať. Ja to neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kristinka, ja si tiez dam, ale sa musim veeeelmi obmedzovat :)....manzel a kolegovia to istia :)

      Odstrániť
  3. hmmmmm, vyzerá naozaj výborne. Tvaroh tak to ja môžem v akomkoľvek koláčiku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milá Adriano, zákusek vypadá úžasně a určitě tak i chutná. Krásně jsi nafotila návod. Přeji krásný zbytek víkendu Anny

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adka, krásny zákusok už sa len zahryznúť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahojky..vyzerá fajne..ale nie je to množstvo múky a ostatného málo na taký veľký plech? viem,že ja vždy mám trocha obavy z toho, aby som potom cesto nemala polcentimetrové....

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nádherný zákusok, ja ho určite vyskúšam a už vopred ďakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. nádherný zákusok a ako rada by som ho ochutnala :)...a fotky sú rovnako krásne, obdivujem

    OdpovedaťOdstrániť
  9. dakujem pekne za vase mile komentariky, potesil ma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Naadherny a urcite fajnovy,vsetko kde je slahacka,tvaroh,cokolada,to musi byt mnamka,aj elegatne nafoteny a rozpisany recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Naozaj vyborny recept! Ja som hned aj vyskusala, ale mne ostal krem hrudkovity od zelatiny :( neviem kde som spravila chybu!?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mily anonym, so zelatinou treba pracovat rychlo, dobre premiesat ( rozslahat)s troskou tvarohovej-slahackovej hmoty a hned pridat do zbytku masy....ak nahodou nie je hladka zelatina, treba trosku nahriat a ona sa pekne rozpusti a potom rychlo zaslahat do kremu .....ja som tiez mala vzdy problemy so zelatinou, ale chce to viackrat vyskusat a potom to uz ide samo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)