Bryndza je pre nas momentalne velmi vzacny artikel. Povodne som myslela, ze urobim bryndzove halusky, ale nakoniec som sa rozhodla oprasit tento starodavny recept na bryndzove pagaciky. S cestom sa dobre pracuje. Aj ked sa jedna o kysnute cesto, konzistenciou pred kysnutim skor pripomina trene cesto. Po upeceni ostavaju dlho makke. Daju sa zmrazit, ale u nas to nikdy nehrozi . Su vyborne, velmi doporucujem vyskusat ich......
1 000 g polohrubej muky
200 ml mlieka
300 ml pochutkovej smotany ( u mna creme fraiche)
500 g bryndze
4 zltka
500 g masla
2 KL soli
2 KL cukru
1a1/4 sacku suseneho drozdia (alebo 1 kocka cerstveho)
1 vajce
semiacka na posyp
morska sol
Postup:
Z vlazneho mlieka, cukru a drozdia urobime kvasok. Jemne poprasime mukou, prikryjeme a nechame podkysnut. Muku preosejeme, pridame zmaknute maslo, zltka, kvasok, sol , bryndzu a nakoniec zapracujeme aj smotanu. Vypracujeme cesto, ktore je mierne lepive cesto. Prikryjeme ho a odlozime na teple miesto podkysnut asi 1 hodinu. Ked cesto nakysne, po castiach si ho na doske este prehnetieme. rozvalkame ho na hrubku 1,5 cm a formickou na pagace vykrajujeme pagaciky. Ukladame ich na plech vylozeny papierom na pecenie. Nechame 15-20 minut podkysnut, potrieme roslahanym vajcom a posypeme semiackami ( lanove, sezamove , prip. kmin, lupana mandla). Mozeme aj posypat hrubou morskou solou. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov asi 15 minut dozlatista. Dobru chut!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)