Ponukam vam jeden tip na horuce letne dni. Komu by sa chcelo v horucavach stat pri rozpalenej rure. Milujem tieto nepecene dobrotky. Jednou z toho obrovskeho mnozstva nepecenych dobrot je aj tato tvarohovo-jahodova torta. Jej priprava neda vela prace a vysledok je famozny ( podla mna ).Okrem toho, ze torta posobi sviezo a zaroven aj elegantne, je velmi chutna. Jemne kyselkava a nepresladena. Trochu trusivy podklad, ale inak nemam vyhrad proti tejto jahodovej dobrote.
Ingrediencie:
rozpis je na tortovu formu s priemerom 20cm s odopinatelnym bokom
keksikovy zaklad:
120 g maslovych susienok
40 g masla ( roztopeneho)
Tvarohovo-jogurtova vrstva:
250 g makkeho tvarohu ( dobre rozmixovat)
250 g bieleho jogurtu ( greek style)
z jedneho vanilkoveho struku semiacka ( resp. vanilkovy extrakt 1 KL, vanilkova pasta)
60 g praskoveho cukru
10 g praskovej zelatiny
40 ml vody
Jahodova vrstva:
400 g jahod ( mozu byt aj mrazene)
150 g bieleho jogurtu ( greek style)
5-6 PL praskoveho cukru ( zarovnanych)
1 PL citronovej stavy
16 g praskovej zelatiny
60 ml vody
Vsetky suroviny musia mat izbovu teplotu.
Postup:
Najprv si pripravime zaklad. Maslo roztopime a odlozime bokom ochladit. Keksiky pomelieme ( postruhame). Pridame ochladene maslo a dobre premiesame. Vzniknutu zmes natlacime do tortovej formy, vylozenej papierom na pecenie ( iba spodok) a dobre utlacime lyzicou alebo poharom s rovnym dnom. Odlozime do chladnicky aspon na 30 minut zachladit. Zelatinu zalejeme studenou vodu a nechame ju napucat asi 10 minut, potom ju zahrejeme, kym sa rozpusti a je tekuta. Nevarime! Odlozime bokom mierne ochladit. Tvaroh rozmixujeme najemno. Jogurt rozmiesame s cukrom, pridame vanilkove semiacka, prip. extrakt a zamiesame. Pridame k tvarohu a dobre vsetko spolu premiesame, kym sa obe hmoty zjednotia. Predtym, nez pridame zelatinu do tvarohu, 2 PL z jogurtovo-tvarohovej zmesi odoberieme, rozmiesame v rozpustenej zelatine a potom dobre zamiesame do zbytku jogurtovo-tvarohovej zmesi. Vylejeme na keksikovy zaklad, zarovname a odlozime spat do chladnicky stuhnut. Mozme si pomoct vlozit do mraznicky na cca 15 minut.
Umyte jahody ocistime a rozmixujeme ich na pure. Mozme precedit cez sitko, ale nie je to nutne. Pridame citronovu stavu a praskovy cukor. Zelatinu zalejeme vodou a nechame ju napucat cca 10 minut, potom zahrievame. kym sa nerozpusti. Do jahodoveho pyre zamiesame jogurt. Z tejto jahodovo-jogurtovej zmesi odoberieme 2 PL a rozmiesame v ochladenej zelatine. Potom to zamiesame do zbytku jahodovo-jogurtovej zmesi. Jahodovu zmes nalejeme na stuhnutu jogurtovu zmes. Zmes je velmi riedka, ale posobenim zelatiny pekne stuhne. Zarovname a odlozime do chladnicky stuhnut. Najlepsie na celu noc. Zdobime podla lubovole.
Dobru chut!
Nepečený mám nejradši ... a tahle vypadá úžasně:-))
OdpovedaťOdstrániťAjka
dakujem:)
Odstrániťvyzerá veľmi chutne. Nepečené koláčiky mám rada.
OdpovedaťOdstrániťJááááj, Adrianka, toto určite musím vyskúšať ;)
OdpovedaťOdstrániťProsim vas kde sa da kupit taky stojan pod tortu?;)
OdpovedaťOdstrániťKolac vyzera skvele dnes som skuskala uvidime;)
stojan som kupila na Amazon.co.uk
OdstrániťMoje kamarádka dort zkoušela a je opravdu skvělý! :-)
OdpovedaťOdstrániťdakujem za spravicku:)
OdstrániťZo stránky som robila už inteligentný zákusok (mimochodom bol výborný), tuším, že znova spravím, ale tento !!! vyzerá nádherne...
OdpovedaťOdstrániťAku zeelatinu ppuzivate,myslim znacku:-)
OdpovedaťOdstrániťSimonka roznu, ale najcastejsie Dr. Oetker.
OdstrániťMoze sa nahradit tvaroh s mascarpone?
OdpovedaťOdstrániťZelatina moze byt aj za studena? Myslim zelatinovy stuzovac od oetkera
ano moze sa nahradit a so zelatinou za studena nemam skusenosti, tak neviem zodpovedne poradit....ak ma dobre tuhnuce vlastnosti, myslim, ze by sa mohol pouzit
OdstrániťMoze sa pouzit zelatinovy stuzovac od dr oetker namiesto zelatiny?
OdpovedaťOdstrániťnemam s nim skusenosti...ak vy ho pouzivate, urcite viete posudit, ci bude so stuzovacom torta dostatocne stuhnuta
Odstrániťako mam spravit tu zelatinu? podla navodu? zaliat 0.5l vody?
OdpovedaťOdstrániťNie podla navodu na obale ale podla rozpisu v recepte. presne je rozpisane do ktorej vrstvy kolko g zelatiny aj kolko ml vody ide.
Odstrániťchcela by som tú želatínu uvariť v sladkej smotane, nie vo vode, aký je na to váš názor ?
OdpovedaťOdstrániťZelatina sa nevari. Ano mozete pouzit aj smotanu aj ked podla mojho nazoru je to zbytocne.
Odstrániťano vyzera velmi chutne,no nejako sa mu nedari tuhnut ani za celu noc.Zvlastne.
OdpovedaťOdstrániťVyzera velmi dobre,ale zelatina netuhne v tej jahodovej vrstve.Normalne mi plave ta vrchna plnka,a pritom som vsetko dodrzala.Torta stala celu noc v chlade.
OdpovedaťOdstrániťMila Zina to mi je luto, pretoze vidite na fotkach ako krasne mne stuhla. Nechapem, ak bola dodrzana gramaz a mnozstvo tekutiny, preco to tak je. Nepouzili ste nahodou zele miesto zelatiny
Odstrániť?