nedeľa 29. júna 2014

Jahodová torta - nepečená







Ponukam vam jeden tip na horuce letne dni. Komu by sa chcelo v horucavach stat pri rozpalenej rure. Milujem tieto nepecene dobrotky. Jednou  z toho obrovskeho mnozstva nepecenych dobrot je aj tato tvarohovo-jahodova torta. Jej priprava neda vela prace a vysledok je famozny ( podla mna ).Okrem toho, ze torta posobi sviezo a zaroven aj elegantne, je velmi chutna. Jemne kyselkava a nepresladena.  Trochu trusivy podklad, ale inak nemam vyhrad proti tejto jahodovej dobrote. 

Ingrediencie:
rozpis je na tortovu formu s priemerom 20cm s odopinatelnym bokom

keksikovy zaklad:
120 g maslovych susienok
40 g masla ( roztopeneho)

Tvarohovo-jogurtova vrstva:
250 g makkeho tvarohu ( dobre rozmixovat)
250 g bieleho jogurtu ( greek style)
z jedneho vanilkoveho struku  semiacka ( resp. vanilkovy extrakt 1 KL, vanilkova pasta)
60 g  praskoveho cukru
10 g praskovej zelatiny
40 ml vody

Jahodova vrstva:

400 g jahod ( mozu byt aj mrazene)
150 g bieleho jogurtu ( greek style)
5-6 PL praskoveho cukru ( zarovnanych)
1 PL citronovej stavy
16 g praskovej zelatiny
60 ml vody

Vsetky suroviny musia mat izbovu teplotu.


Postup:

Najprv si pripravime  zaklad. Maslo roztopime a odlozime bokom ochladit. Keksiky pomelieme ( postruhame). Pridame  ochladene maslo a dobre premiesame. Vzniknutu zmes natlacime do tortovej formy, vylozenej papierom na pecenie ( iba spodok) a dobre utlacime lyzicou alebo poharom s rovnym dnom.  Odlozime do chladnicky aspon na 30 minut zachladit. Zelatinu zalejeme studenou vodu a nechame ju napucat asi 10 minut, potom ju zahrejeme, kym sa rozpusti a je tekuta. Nevarime! Odlozime bokom mierne ochladit. Tvaroh rozmixujeme najemno. Jogurt  rozmiesame  s cukrom, pridame vanilkove semiacka, prip. extrakt a zamiesame. Pridame k tvarohu a dobre vsetko spolu premiesame, kym sa obe hmoty zjednotia. Predtym, nez pridame zelatinu do tvarohu, 2 PL z jogurtovo-tvarohovej zmesi odoberieme, rozmiesame v rozpustenej zelatine a potom dobre zamiesame do zbytku jogurtovo-tvarohovej zmesi. Vylejeme na keksikovy zaklad, zarovname  a odlozime spat do chladnicky stuhnut. Mozme si pomoct vlozit do mraznicky na cca 15 minut.

Umyte jahody ocistime a rozmixujeme ich na pure. Mozme precedit cez sitko, ale nie je to nutne. Pridame citronovu stavu a praskovy  cukor. Zelatinu zalejeme vodou a nechame ju napucat cca 10 minut, potom zahrievame. kym sa nerozpusti. Do jahodoveho pyre zamiesame jogurt. Z tejto jahodovo-jogurtovej zmesi odoberieme 2 PL a rozmiesame v ochladenej  zelatine. Potom to zamiesame do zbytku jahodovo-jogurtovej zmesi. Jahodovu zmes nalejeme na stuhnutu jogurtovu zmes. Zmes je velmi riedka, ale posobenim zelatiny pekne stuhne. Zarovname a odlozime do chladnicky stuhnut.  Najlepsie na celu noc. Zdobime podla lubovole.







 

                                               Dobru chut!

22 komentárov:

  1. Nepečený mám nejradši ... a tahle vypadá úžasně:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzerá veľmi chutne. Nepečené koláčiky mám rada.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jááááj, Adrianka, toto určite musím vyskúšať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prosim vas kde sa da kupit taky stojan pod tortu?;)
    Kolac vyzera skvele dnes som skuskala uvidime;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moje kamarádka dort zkoušela a je opravdu skvělý! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zo stránky som robila už inteligentný zákusok (mimochodom bol výborný), tuším, že znova spravím, ale tento !!! vyzerá nádherne...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aku zeelatinu ppuzivate,myslim znacku:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Moze sa nahradit tvaroh s mascarpone?
    Zelatina moze byt aj za studena? Myslim zelatinovy stuzovac od oetkera

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano moze sa nahradit a so zelatinou za studena nemam skusenosti, tak neviem zodpovedne poradit....ak ma dobre tuhnuce vlastnosti, myslim, ze by sa mohol pouzit

      Odstrániť
  9. Moze sa pouzit zelatinovy stuzovac od dr oetker namiesto zelatiny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nemam s nim skusenosti...ak vy ho pouzivate, urcite viete posudit, ci bude so stuzovacom torta dostatocne stuhnuta

      Odstrániť
  10. ako mam spravit tu zelatinu? podla navodu? zaliat 0.5l vody?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie podla navodu na obale ale podla rozpisu v recepte. presne je rozpisane do ktorej vrstvy kolko g zelatiny aj kolko ml vody ide.

      Odstrániť
  11. chcela by som tú želatínu uvariť v sladkej smotane, nie vo vode, aký je na to váš názor ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zelatina sa nevari. Ano mozete pouzit aj smotanu aj ked podla mojho nazoru je to zbytocne.

      Odstrániť
  12. ano vyzera velmi chutne,no nejako sa mu nedari tuhnut ani za celu noc.Zvlastne.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Vyzera velmi dobre,ale zelatina netuhne v tej jahodovej vrstve.Normalne mi plave ta vrchna plnka,a pritom som vsetko dodrzala.Torta stala celu noc v chlade.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Zina to mi je luto, pretoze vidite na fotkach ako krasne mne stuhla. Nechapem, ak bola dodrzana gramaz a mnozstvo tekutiny, preco to tak je. Nepouzili ste nahodou zele miesto zelatiny
      ?

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)