štvrtok 8. januára 2015

Medový závin




Tieto medove zaviny som piekla tohoto roku prvykrat. Jedla som ich pred par rokmi u mojej tety a uz vtedy som si vypytala recept, ale akosi som nan  pozabudla. Pred dvomi rokmi mi ich pripomenula kolegyna v praci a az teraz dozrel cas, aby som ich konecne urobila aj ja. Medove zaviny si mozete plnit roznymi plnkami. Zaklad vsak vzdy tvori slivkovy lekvar a orechy. Z tejto davky vyjdu tri zaviny. Do jedneho som pridala k zakladu este hrozienka, do druheho nastruhany marcipan a do tretieho zavinu som pridala coko - chipsy.Podla mna je najchutnejsia plnka iba so slivkvym lekvarom a nahrubo posekanymi orechami. Zaviny maju dlhu trvanlivost, takze ich mozno upiect v dosatocnom casovom predstihu pred Vianocami. 

Ingrediencie:
600 g hladkej muky
200 g praskoveho cukru
4 vajcia
1 KL soda bicarbony
1 KL mletych klincekov
2 KL skorice
3 PL medu

Na plnku:
1 a 1/2 kelimku slivkoveho lekvaru ( cca 600 g)
posekane orechy 240-300 g

Postup:
Vsetky suroviny na cesto zmiesime spolu a nechame v chladnicke postat 2-3 hodiny. Cesto rozdelime na tri casti.. Kazde rozvalkamene tensi plat, potrieme slivkovym lekvarom a posypeme posekanymi orechami. Mozno pridat hrozienka, nastruhat marcipan, kandizovanu pomarancovu koru alebo coko chipsy. Zvinieme  do zavinu a pecieme na plechu vylozenom papierom na pecenie. Rura 170 stupnov C 20 - 25 minut. Nechame vychladnut. Vychladnuty zavin zabalime do alobalu a uskladnime na chladnom a suchom mieste. Ako som uz spominala v uvode, zavin ma dlhu trvanlivost, takze ho mozeme piect v dotatocnom  casovom predstihu pred spotrebou. 


4 komentáre:

  1. Pochvala už len za prácu. Vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Skontrolavala som recept a ja tam ziadne maslo nemam uvedene. Urcite som robila bez tuku, ked ho nemam uvedeny v recepte. A bol uzasny. Asi od toho medu. Este overim zajtra u kolegynky v praci od ktorej mam recept. Dam vediet.

      Odstrániť
    2. overila som aj u kolegynky , nejde tam ziadny tuk.

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)