utorok 15. decembra 2020

Čokoládové čižmičky

 





Kazde Vianoce peciem staru dobru klasiku, ale vzdy sa snazim vyskusat nieco nove, co som este nepiekla. Tieto cokoladove cizmicky su  z klasickeho  kakaoveho  lineckeho cesta. Zlepovat ich mozete maslovou plnkou, dzemom, nutellou, orechovou plnkou, kavovou plnkou. Jednoducho tym, co mate radi. Cizmicky som kedysi davnejsie zahliadla niekde na nete. Boli bez coko polevy a vrch bol namacany do vyslahaneho bielka a kokosu. Ja som si recept upravila podla seba. Urobila som linecke cesto, zlepovala domacou nutellou , poliala cokoladou a vrch namocila do bielej cokolady a potom do kokosu. Nie je to  nic extra, ale mne sa velmi pacia. Okrem toho, ze  pekne vyniknu medzi ostatnymi vianocnymi cukrovinkami aj kombinacia coko a nutelly bola skvela volba.  Dufam, ze oslovia aj vas. 
Ingrediencie:
 rozpis asi  na 18 zlepenych cizmiciek ( zavisi od velkosti formicky aku pouzijete)

cesto:
280 g hladkej muky
20 g   kakaa  ( u mna Dr. Oetker) 
100 g praskoveho cukru
200 g masla
1 vajce
stipka soli


Plnka: 
cca 3 PL domacej nutelly ( mozete pouzit aj kupenu)
v pripade kupenej nutely mozete primiesat asi 1 PL zmaknuteho masla, aby sa lahsie natierala

alebo dzem
alebo orechova plnka ( cca 100 g orechov, 2 PL praskoveho cukru, 2 PL marhuloveho dzemu, 2 PL rumu)

Poleva: 
cca 150 g cokolady
1 KL oleja
cca 50 - 60 g bielej cokolady
cca 5 PL struhaneho kokosu

Postup:

Muku preosejeme s kakaom a praskovym cukrom. Pridame zmaknute maslo, vajce a vypracujeme cesto. Zabalime do folie a odlozime do chladu na 1 hodinu.  Z cesta si odoberieme asi jednu tretinu a rozvalkame na priblizne 2m hrubku a vykrajujeme formickou cizmicky. Ukladame ich na plech vylozeny papierom na pecenie. Potom vyberieme druhu tretinu cesta a postup opakujeme. Napokon tretiu tretinu cesta a znovu opakujeme  ( rozvalkat, vykrojit, dat na plech s papierom na pecenie) . Lepsie sa pracuje s cestom, ak je schladene. Nemusite to tak robit, je to len rada z mojich skusenosti. Pri vykrajovani dosledujte, aby ste vykrojili  rovnaky pocet pravych a rovnaky pocet lavych cizmiciek. Pouzila som tu istu formicku, len som otocila  na druhu stranu.  Pecieme pri 180 stupnoch cca 10 minut. Nechame ochladit a potom ich zlepujeme jednu pravu a jednu lavu cizmicku. Polejeme tmavou cokoladou a nechame ztuhnut na mriezke. Ked je tmava cokolada stuhnuta, vrch cizmiciek namocime do bielej cokolady a potom do struhaneho kokosu. Nechame stuhnut bielu cokoladu. Po stuhnuti cokolady mozeme ulozit do uzatvaratelnej dozy a odlozime do chladu, ak sme pouzili na zlepovanie maslovu plnku. Vela zdaru pri peceni priatelia ! 

Tip: doporucujem pouzit gumene rukavicky pri cokoladovani s bielou cokoladou, kedze na tmavej cokolade nevyzeraju velmi dobre otlacky prstov :) 




2 komentáre:

  1. Teda ty vypadají úžasně! Na takovou formičku jsem ještě nenarazila :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne. Formicka je uz starsieho data, ale myslim, ze stale sa predava. Dakujem za navstevu aj komentarik. Prajem krasne, laskyplne vianocne sviatky.

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)