sobota 29. októbra 2011

Quiche s ruzickovym kelom, hruskami a feta syrom - vyborny s ***




Quiche ( kis) je kolac so zeleninou, syrom, masom, cibulou alebo pudingom. Na spodku je cesto ( zvacsa listkove alebo  krehke - shortcrust pastry), ktore byva oblozene spomenutymi surovinami a zaliaty zalievkou z rozslahanych vajec a mliekaSlovo Quiche  pochadza z nemeckeho slova Kuchen.Neskor zmenene na Kuche.  S pikatnymi  pudingmi zapecenymi v cesticku boli  zname tieto kolace aj v anglickej kuchyni . Quiche je vlastne odkryty kolac, castokrat na vrchu zdobeny mriezkou z cesta. Dnes Quiche je povazovane za typicky francuzsky kolac. Najviac sa konzumuje na juhu Francuzska, kde vplyvom tepleho pocasia sa vyzaduje lahsia strava. Quiche mozno podavat ako hlavny chod s prilohou na obed. Rovnako dobre si na nom pochutnate na ranajky alebo ho mozete konzumovat ako lahku veceru. Ja som vyskusala po cibulovom tento kolac s neobvyklou kombinaciou: ruzickovy kel,  hruska a feta syr. Dochutene muskatovym orechom , ktory dal tu povestnu bodku na i. Jednoznacne uplne uzasny slany  kolacik s ***.

Ingrediencie:

450 g listkoveho  cesta
400 g ruzickoveho kelu
2 vacsie hrusky
citronova stava ( na pokvapkanie hrusiek)
150 g Fety
6 platkov syra
3 vajcia
250 ml mlieka
biele korenie, sol
1/2 KL struhaneho muskatoveho oriesku
2-3 PL  platkovych mandli ( na posypanie) 

Postup: 

Ruzickovy kel ocistime a uvarime v osolonej vode cca 10 az 15 minut. Scedime, oplachneme studenou vodou a nechame vychladnut. Listkove cesto rozvalkame a vylozime nim okruhlu kolacovu formu. Popichame vidlickou. Hrusky ocistime, odstranime jadrovnik, narezeme na tenke platky a pokvapkame citronovou stavou. Na listkove cesto ulozime platkovy syr, na platky nakrajane hrusky. 




Ruzickovy kel prerezeme na polovice a ulozime reznou stranou na hrusky. Pridame pomrveny feta syr a rovnmerne nim posypeme kolac. Vajcia rozslahame v mlieku, ochutime solou, bielym mletym korenim a struhanym muskatovym orieskom. Zalejeme toutou mliecnou zalievkou kolac a dame ho piect do vyhriatej rury na 200 stupnov C 35-40 minut. 



Asi 10 minut pred dopecenim vyberieme kolac z rury a posypeme mandlovym platkami. Vratime spat do rury a dopecieme  kolac.
Po upeceni ho nechame chvilu postat. Mozeme ho podavat aj teply aj studeny. Za studena sa lepsie kraja.

Dobru chut!

6 komentárov:

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)