nedeľa 18. januára 2015

Zebra torta kakaová




Tato torta uz nejaky ten den koluje po internete. Moja mladsia dcerami povedala, ze by som to mohla upiect. No co by ste pre svoje neurobili? Vyskusala som ju a povodny recept na tuto tortu som si upravila podla svojho. Robila som ju s mascarpone, ale velmi dobre si ju viem predstavit aj s jemnym tvarohom. Domnievam sa,ze s tvarohom  by  mohla byt  chutovo este lepsia. Z receptu som vynechala vajecne zltka ( podla mna su tam zbytocne) a mozno preto som nemala tu vyslednu masu az taku riedku ako sa pise v povodnom recepte a neroztekali sa mi pekne jednotlive vrstvy. Parkrat som musela tortovu formu buhnut o pracovnu dosku, aby  obe masy pekne zaplnili celu tortovu formu.  Vo vnutri to "zebrovanie" celkom ujde, ale vrch by mohol byt aj krajsi.Inak s receptom som spokojna.  Nabuduce to bude lepsie.....
Ingrediencie:
rozpis na tortovu formu 24 cm
na korpus:
2 vajcia
4 PL cukru
80 g polohrubej muky 
20 g kakaa
2 PL vody
2 PL oleja
stipka soli

zebrova - pruhovana cast:
500 g mascarpone
500 ml slahackovej smotany (vyslahat)
200 g praskoveho cukru ( alebo podla chuti)
2 PL kakaa
20 g praskovej zelatiny
250 ml mlieka

Postup:
Bielka vyslahame so stipkou soli. Pridame cukor a poriadne vyslahame na pevnu lesku penu. Pridame zltka a preslahame. Potom pridame olej, preslahame,vodu, preslahame. Nakoniec rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s kakaom. Vylejeme do tortovej formy, ktorej iba dno sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C 15-20 minut. Vyberieme a nechame vychladit na mriezke. 

Zelatinu pokropime 3-4 PL vody a nechame minimalne 10 minut napucat.  Mascarpone vymiesame s praskovym cukrom a pridame do tuha vyslahanu slahackovu smotanu. Kruzivym pohybmi spojime obe hmoty. Napucanu zelatinu zalejeme mliekom a zahrievame ju. Za staleho miesania rozpustime zelatinu. Nevarime! Asi dve -tri lyzice mascarponovej zmesi pridame do zelatinoveho  mlieka a dobre rozmiesame. Potom nalejeme za staleho miesania do zbytku mascarponovej zmesi a dobre mixerom preslahame, aby sa zelatina dostala vsade rovnomerne. Hmotu rozdelime na dve casti a do jednej pridame 2 PL preosiateho kakaa a dobre premiesame.

Z koprusu odstranime papier a vratime ho spat do cistej trotovej formy. Na korpus zacneme vrstvit striedavo hnedu a bielu hnotu. Dve polievkove lyzice tmavej hmoty dame na prostriedok korpusu a do toho dame (opat do prostriedku tej tmavej hmoty) dve polievkove lyzice  svetlej hmoty. A postup opat opakujeme, az pokym obe hmoty neminieme. Hmoty nesmieme miesat , rozotierat. Vlastnou vahou sa jednotlive vrstvy roztlacia az k stenam tortovej formy a tak vytvaraju zebrovy vzor.  Ak by ste nahodou mali hmoty trochu hustejsie ( ako ja) staci parkrat tortovu formu pustit na pracovnu dosku asi z 20 cm vysky. Odlozime do chladnicky stuhnut, Najlepsie na celu noc. Dobru chut !


14 komentárov:

  1. vyzera perfektne, viem si predstavit ten nadychany krem, urcite vyskusam, aku zelatinu pouzivate? dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Kristinka, dakujem za pochvalu a zaroven sa ospravedlnujem, ze az teraz sa ozyvam, ale mame maly prirastok v rodine :), takze moj volny cas je momentalne velmi obmedzeny :)...zelatinu pouzivam praskovu alebo platkovu Dr. Oetker....vzdy to v recepte uvediem :)

      Odstrániť
  2. Aďka,
    tortička vyzerá mňam, mňam, musím ju vyskúšať.
    Prajem pekný deň a všetko dobré v Novom roku 2015!
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Adka dakujem krasne a aj ja zelam krasny, uspesny novy rok 2015 plny lasky, pozitivnych zazitkov a naplnenia tuzob. Torticku vrele doporucujem vyskusat :)

      Odstrániť
  3. toto vypadá delikatózně..hodil jsem si do záložek, dík =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásna torta, veľmi oceňujem upozornenie na stránke o autorskom práve. Dúfam že sa nám podarí zničiť tu drzú FB stránku, ktorú sme včera v početnom množstve upozorňovali na hrubé porušovanie autorských práv a dnes to bezočivo vymazala a pokračuje v kopírovaní ďalej. Adriana neviem prečo nemate na svojom blogu uverejnenú svoju copyright značku na ktorú máte podľa zákona právo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem za navstevu aj komentar......ano dufam, ze spolocnymi silami sa nam podari "skodnu" zneskodnit :).....zatial som si len zavala oznacovat svoje fotgrafie , ale v mnohych proadoch ani to nepomoze :)

      Odstrániť
  5. Adka, mozno som blba, ale nie celkom rozumiem tomu vrstveniu. Začíname od stredu formy, ci ? Alebo to davame vsetko na jednu kopu a ono sa to potom rozteka ? Dakujem za vysvetlenie :)
    Monika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ospravedlnujem sa , ze az teraz odpovedam, ale bola som na dovolenke :)...ano, do prostriedku dame dve lyzice tamavej hmoty a na tu tmavu hmotu dame dve lyzice svetlej hmoty a znovu opakujeme, az kym sa nam hmoty neminu. zakladom je nemiesat. Vlastno vahou sa to roztlaci. Ak je hmota trtochu hustejsia, staci formu iba parkrat pistit o pracovnu dosku z vysky asi 20 cm a ona sa pekne rozide az po okraje formy. Dufam, ze som to dobre vysvetlila. Nech sa dari, olati sa ju vyskusat.

      Odstrániť
  6. Veľmi pekný blog, krásne fotografie, keď to vidím ,tak sa mi chce ihneď
    také upiecť.. dnes vyskúšam túto tortu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem velmi pekne :)........torticku vrelo odporucam vyskusat :) pekny den zelam

      Odstrániť
    2. dakujem velmi pekne :)........torticku vrelo odporucam vyskusat :) pekny den zelam

      Odstrániť
  7. Fantastický koláčik, dnes som pre mojich chlapov doma piekla. Len trošku som upravila recept. Cesto som nahradila sušienkami Indian su čokoládove, rozmixovala som a pridala maslo, trošku mlieka a zapiekla. Krem polovica mascarpone a polovica jemný tvaroh, aj.šľahačka Do bielej časti som dala roztopenu bielu coko a do tmavej časti horkú coko. Za 6 hod sa dal uz.krásne krajat. Ste pre mňa veľkou inšpiraciou Adka :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)