nedeľa 23. septembra 2012

Pavlova s coko-matovou prichutou









 Vzdy som mala pred tortou Pavlova velky respekt. No odkedy som upiekla Pavlovu s uzasnou plnkou, tak sa mi jej upecenie nezda take komplikovane. Dokonca mozem konstatovat, ze to vobec nie je ziadna velka veda:). Ide len o to, aby ste bielka dobre naslahali a potom sa vam pri peceni rozhodne  neroztecie na plechu. Pecieme pri nizkej teplote , lepsie povedane susime. Ak dodrzite tieto dva zakladne pravvidla, urcite budete s vysledkom spokojni.  Dnes je na programe v coko-matovej chuti. Prijemnu cokoladovu  penu  na pozadi jemne doplna matova chut. Jej chut nie je nejako velmi vyrazna, ale je tam, je ju citit.  Prijemne doplnena zrnieckami z granatoveho jablcka. Skoda, ze to jablcko nemalo pekne cervene zrniecka, viac by vynikla farebna kombinacia.

Ingrediencie:
4 bielka
stipka soli
240 g jemneho krystaloveho cukru ( 60g na 1 bielko)
2 KL Solamylu
1 KL matoveho extraktu
150 g tmavej cokolady
300 ml slahackovej smotany ( u mna Double cream)
1-2 PL preosiateho praskoveho cukru
na ozdobu:
zrniecka s granatoveho jablcka a matove listky

Postup:
Pripravime si plech na pecenie. Na papier na pecenie  ( na opacnu stranu )  obkreslime kruh o priemere 22 cm. Papier polozime na plech. Bielka slahame so stipkou soli. Ked zacnu beliet, pridame po lyziciach krystalovy cukor a slahame kym su bielka pekne leskle,biele a metlicky zanechavaju stopy. Potom zaslahame preosiaty Solamyl a matovy extrakt.  1/3 z bielkov odoberieme do cukrarenskeho vrecka a do zbytku bielkov opatrne zamiesame 70 g nadrobno posekanej cokolady (moze byt aj postruhana na velkych ockach). Na predkresleny kruh nanesieme cokoladovu penu a okolo cukrarenskym vreckom urobime pusinky. Ruru predhrejeme na 120 stupnov C a susime tortu minimalne 50 minut alebo aj hodinu. Ruru vypneme a tortu nechame v rure vychladnut. Dvierka mierne pootvorime. Potom roztopime nad parou zbytok cokolady . Ak je cokolada velmi husta, mozete pridat kusok cery ( asi vo velkosti vlasskeho orecha).  Pokvapkame korpus aj pusinky cokoladou a nechame ju stuhnut. Mozete vlozit do chladnicky, skor stuhne.






Medzitym vyslahame slahackovu smotanu. Pred koncom pridame preosiaty praskovy cukor. Slahackou potrieme korpus a navrch poukladame snehove pusinky. Dozdobime zrnieckami granatoveho jablcka a matovymi listkami.





                                         Dobru chut !

17 komentárov:

  1. tak toto je už umelecké dielo, ktorého bonusom je, že aj fantasticky chutí! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nikdy som pavlovu nerobila ani nejedla, hoci mam jednu matnu spomienku z detstva na cosi podobne (velmi mi to chutilo)... a teda uz davno je pavlova pre mna vyzvou. Kedze je to dobre vyuzitie bielkov, raz musim skusit. Hovorite, ze nic zlozite? Tak coskoro... Teraz vsak odtialto odchadzam, lebo sa na to neda pozerat, taku mam chut!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to je proste bomba!!! hned hned hned by som si dala poriadny kusisko! mnam! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Waw ! to je ale provokácia :-) na chuťové bunky , nádhera Adrika .

    OdpovedaťOdstrániť
  5. prekrasna torticka,Adka :)ja pavlovu robim strasne rada,a dokonca aj dost casto,lebo vzdy mi zostanu nejake bielka :)no,ale tato tvoja sa mi extraaaa paci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. wow Adrianka, to je nádhera a aj tie fotky, obdivujem a tlieskam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Adi, další nádherný receptík. Mňam. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Adrika, k okamžitému sežráni !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adrika, toto je asi najkrajšia Pavlova, akú som v poslednej dobe videla! :)) ... kombinácia mäta + čokoláda + pavlova musí byť výborná, hneď ako zoženiem mätový extrakt tak si ju urobím :))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tak toto musí byť úúúúúúúúžasná mňamka,ale kde zohnať mätový extrakt?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Babka -zabka, dakujem. Na SVK aspon aroma sa da kupit tuto: http://www.korunaplus.sk/Ar%C3%B3mydezertn%C3%A9_pasty_ochucovadl%C3%A1/Ar%C3%B3ma_100g_pepermintov%C3%A1_5g40_[11]?ItemIdx=18

      Odstrániť
  11. jé, samé dobroty tady, dortík vypadá úžasně :-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. fakt krasna. pusinky na vrchu su skveli napad.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)