sobota 29. septembra 2012

Langose - mnamkove





Robila som langose. Manzel spoza mojho chrbta: " A preco ty nedavas aj taketo obycajne a jednoduche recepty na svoj blog?" Otocila som sa a po zhliadnuti otaznikov v mojich ociach pokracoval: " Ved nase dievcata ziju oddelene od nas a isto im recept pride vhod.". Takze, mile moje dcerenky, tento recept specialne pre vas, na ocinkov podnet....

Ingrediencie:

500 g hladkej muky
200 ml mlieka
1/2 kocky drozdia ( prip. susene drozdie 7 g)
1 KL krystaloveho cukru
2 KL soli
1 vajce
125 ml kyslej smotany ( u mna creme fraiche)
1 mrkva alebo zemiak ( do oleja proti prepalovaniu)

poleva na potieranie langosov:
3-4 struciky cesnaku ( prelisovat)
cca 1/2 KL soli
trochu vody

okrem toho:
smotana na potretie, (prip. kecup), postruhany tvrdy syr


Postup: 
100 ml mlieka zahrejeme s cukrom . Mlieko nesmie byt horuce lebo  nevykysne drozdie. Pridame rozmrvene drozdie ( prip. susene), zamiesame. Poprasime jemne mukou a prikryjeme malym tanierikom ( pokrievkou) a na teplom mieste nechame vykysnut. Do misy preosejeme muku, pridame sol a premiesame. Potom pridame smotanu, vajce, vykysnuty kvasok a zbytok mlieka, ktore sme si medzitym tiez prihriali. Vypracujeme cesto. Prikryjeme utierkou a nechame podkysnut. Naolejovanou lyzicou odkrajujeme kusky cesta a rukami poroztahujeme cesto do placiek. Ak by sa vam cesto lepilo na ruky, tak mozete si ruky potriet olejom, alebo silikonovu podlozku (prip. tacku, tanier) potriet olejom a tak vytvarovat langose. Do rozpaleneho oleja dame zopar kruzkov ocistenej ostruhanej mrkvy alebo zemiakov, ktore zabranuju prepalovaniu oleja. Vymenime kruzky mrkvy alebo zemiakov podla potreby.  Polozime langos, stiahneme olej a smazime ho z kazdej strany do zlatista. Ihned po vybrati potrieme langos cesnakovou  polevou. Pred podavanim potrieme smotanou a posypeme postruhanym syrom.  Z tejto davky vyjde 10 langosov. Mnozstvo zavisi od toho, v akej velkosti ich urobite. Ak nespotrebujete cele cesto,  kludne ho mozete v mikrotenovom sacku odlozit do chladnicky. Cesto v chladnicke postoji aj 3-4 dni.  Dobru chut!

















7 komentárov:

  1. Fajn, že obě máme v kuchyni takové báječné rádce :D Langoše jím jednou za rok a to právě tuto verzi: s česnekem a se sýrem! :-) Sychravé počasí je to pravé pro tuhle dobrotu. Díky za recept a měj se krásně :-)
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. takto po polnoci dráždiť, to sa smie? my sme mali pred dvoma týždňami ,ale keď vidím tie tvoje zas by som si dala...........

    OdpovedaťOdstrániť
  3. kikuska-jasidielko30. septembra 2012 o 15:54

    adka, toto je fantasticky recept, robievam presne takto ako ty, su to najlepsie langose, ktore sa vzdy podaria, kazdy recept od teba velmi potesi, aj ten najjednoduchsi, rozmyslala som, ci by si sem nechcela dat aj svoje stare recepty z mimibazaru, aby to bolo vsetko pokope, i ked by to bolo asi narocne na cas

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dnes som robila deťom k obedu veľmi podobný receptík,ale nechám sa inšpirovať a vyskúšam aj tieto.....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som včera robila na večeru, ale do cesta som nedala vajíčko, ale pol lyžičky sody bicarbony, boli mnam mäkkučké

      Odstrániť
  5. Dnes ich idem vyskusat na obed,dufam ze sa mi podaria tak ako Vam Adka :-)
    S pozdravom Mata :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobry den.Dnes som robila langose prvykrat v zivote a to podla vasho receptu a boli baaaaajecne....este teraz sa s manzelom oblizujeme,ked si na ne spomeniem =D Dakujeeem za skvele recepty s obrazkami co tu davate a paci sa mi aj ,ze pisete niektore Anglicke suroviny co ste pouzili,kedze my zijeme tiez dlhooo v Anglicku tak mi to aspon pomoze po com v obchode siahnut. S pozdravom Maria

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)