nedeľa 26. mája 2013

Brokolicovo-jablkovy salat






Vyborny salatik. Brokolica v kombinacii s jablckom a susenym ovocim, mandlami a  s jogurtovou zalievkou  ochutenou citronom a medom dochuteniym korenim ponukaju akysi mix sladko - kyselkavej pikantnej chuti.  Salat je  raz-dva hotovy a rovnako rychlo aj zjedeny...Tak velmi nam chutil, ze som ho robila v kratkom case dvakrat po sebe. Pripravte si ho iba tolko, kolko ste schopni bezprostredne skonzumovat, pretoze ak postoji, tak zelenina je taka zvadnuta. Inak nema chybu a vrele doporucujem vyskusat. Verim, ze aj vy si ho zamilujete, tak ako my....




Ingrediencie:
1 hlavka brokolice
1 vacsie kyslejsie jablko
1 stredne velka mrkva
asi 50 g susenych  brusnic a susenych sliviek  (alebo hrozienka, ceresne...podla chuti)
asi 2 PL mandlovych lupienok oprazenych na suchej panvici
sol,

na zalievku:
1 pochutkova smotana  u mna creme fraiche (prip. 1/2 smotany a 1/2 majonezy)
1-2 PL citronovej stavy
1 KL medu
sol, korenie

Postup:
Mandlove lupienky oprazime na suchej panvici. Nechame vychladnut.  Brokolicu rozdelime na ruzicky a nad parou ju sparime, pripadne dame do mierne osolenej  vriacej vody cca na 5 minut. Brokolica ma ostat chrumkava. Nechame vychladit a porezeme na mensie kusky. Hlubiky pokrajame nadrobno. Mrkvu ocistime a postruhame na struhadle na jablka. Jablka ocisitme  a pokrajame na drobne kocky. Pridame susene ovocie ( ak mame vacsie kusy, porezeme na mensie kusky) a vsetko opatrne premiesame. Posypeme mandlovymi lupienkami. Smotanu zmiesame s citronovu stavou, medom a dochutime solou a korenim. Mozeme  zalievkou preliat cely salat alebo  podavame zvlast v misticke a na tanieri si premiesame so zeleninou. Zelenina posobenim smotany rychlo zmakne, preto doporucujem zalievku pridat na salat pred konzumaciou.





5 komentárov:

  1. veľmi zaujímavý šalát , určite ho čo najskôr vyskušam!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá byť mňamkový....,určite vyskúšam!!!Ďakujem...!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adri,tak ho mám opět k obědu a právě si na něm pochutnávám.Ještě jednou ti mooooc děkuji za skvělý receptík :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuska, tesim sa, ze aj tebe chutna :)...ja som ho robila 3x po sebe:)....a tuto sobotu ho urobim asi opat :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)