Je sezona rebarbory, tak jeden aktualny receptik. Rebarboru si bud zamilujete, alebo ju obchadzate zdaleka. Nie kazdemu chuti jej vyrazna kyselkava chut. Rebarbora v kombinacii s tvarohom , jahodami, ceresnami prip. vanilkovym kremom je velka mnamka.Aspon podla mna. Pamatam si z detstva, ze sme jej mali kopec v zahrade a nasa nagymama nam robievala z neho kompot a varili sme aj dzem. Dnes si ju musim kupovat. Rebarbora patri k najzdravsim druhom zeleniny. Obsahuje velke mnozstvo kyseliny listovej potrebnej pre nasu krv, mozog a nervy. Ma vysoky obsah draslika a vapnika. Je bohata na vlakniny, ktore viazu tuky, pomaha pri detoxikacii organizmu, podporuje cinnost criev. Aj tu plati stare zname: aj dobreho vela skodi. Kedze rebarbora obsahuje vela kyseliny stavelovej, treba ju konzumovat velmi striedmo. Tento zakusok je velmi lahodny a moze sa kombinovat aj s inym ovocim.
cesto (plech 30x40 cm )
6 zltkov
150 g praskoveho cukru
250 g masla
100 ml sladkej smotany (prip. mlieka)
1 KL prasku do peciva
250 g polohrubej muky
1 vanilkovy cukor
tvarohove cesto:
4 vajcia
750 g tvarohu
100 g praskoveho cukru
1 vanilkovy cukor
2 PL vanilkoveho pudingoveho prasku
stipka soli
okrem toho:
cca 500 g ocistenej rebarbory
pena:
6 bielkov
150 g praskoveho cukru
stipka soli
Postup:
Rebarboru umyjeme, osusime a pokrajame na mensie kusky. Zmaknute maslo vymiesame s praskovym a vanilkovym cukrom dopenista. Pridame po jednom zltka, zakazdym dobre vyslahame. Pridame smotanu a opat preslahame. Nakoniec rucne vmiesame muku zmiesanu s praskom do peciva. Cesto rozotrieme na plechu vylozenom papierom na pecenie. Dame na chvilu bokom. Urobime tvarohove cesto. 4 zltka vymiesame s praskovym a vanilkovym cukrom, pridame pudingovy prasok, preslahame. Pridame tvaroh a dobre preslahame. Z bielkov uslahame so stipkou soli tuhy sneh,, ktory rucne opatrne vmiesame do tvarohoveho cesta. Tvarohove cesto natrieme na prve cesto a posypeme rebarborou. Pecieme vo vopred vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 30-35 minut. Vyberieme z rury a nechame trochu ochladit. Teplotu v rure znizime na 150 stupnov. Medzitym vyslahame 6 bielkov so stipkou soli na tuhu penu. Postupne vslahame praskovy cukor a dobre vyslahame na hustu penu. Vyslahane bielka pomocou cukrarenskeho vrecka ozdobne nanesieme na cesto a vratime do rury zapiect penu do zlatohneda.
Ešte nikdy som nejedla rebarboru. Zákusok vyzerá nádherne.
OdpovedaťOdstrániťtak tu je fesacisko rebarborovy ;o) hned by som si dala!!!
OdpovedaťOdstrániťVyzera velmi dobre:-)
OdpovedaťOdstrániť