Tolko lasky, ako som vlozila do pripravy tejto torty, tak som hadam nevynalozila pri priprave ani jednej z nich Piekla som ju manzelovi k narodeninam. Najprv, pokrutil nosom, ze co to peciem, ale....ked ju ochutnal, tak ju tolko vychvaloval. Teraz neviem, ci mu naozaj tak chutila alebo len sa snazil si to u mna vyzehlit...Zartujem . Poznam ho velmi dobre a viem, ze mu naozaj chutila. Dokazom toho bola vypytana dupla......
Velmi, velmi davno som uz chcela vyskusat tuto tortu. Nevedela som vsak pozhanat tie kokteilove ceresne, tak som jej vyskusanie stale odkladala. Az mi moja mila sestricka zohnala tieto velmi dekorativne a mimochodom aj chutne ceresne ( su uz vykostkovane a rovno z flase idu na konzumaciu). Torta je jednoducha na pripravu a kombinacia visni, slahacky a kakaoveho cesta je vyborna. Na dovazok som pouzila skvele piskotove cesto (odkedy som ho pouzila pri velkonocnej torte, tak odvtedy ho pouzivam stale). Tentokrat s tym rozdielom, ze je kakaove. Naozaj chutna torta a tu pomyselnu bodku na i dodava jemna rumova prichut a skorica vo visnovo-pudingovej plnke. Ak aj vas torta zaujala, nech sa paci, tu je recept....
rozpis na 1 korpus ( pecieme 3 korpusy), tortova forma s priemerom 24 cm
2 vajcia
80 g jemneho krystaloveho cukru
60 g polohrubej muky
20 g kakaa
2 PL vody
2 PL oleja
1/2 KL prasku do peciva
stipka soli
na plnku:
700 ml visnovy kompot ( vykostkovane visne , kupene v Lidli)
2 vanilkove cukre
1 KL mletej skorice
1 vanilkovy puding
trochu rumu, prip. rumovej aromy
500 ml slahackovej smotany ( u mna double cream)
2 - 3 PL praskoveho cukru ( mnozstvo si regulujte podla svojej chuti)
na ozdobu:
250 ml slahackovej smotany ( u mna double cream )
16 kusov kokteilovych ceresni
80 g horkej cokolady
Postup:
Upecieme korpusy. Postup si pozrite tu http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/2013/04/jogurtova-torta-z-ciernyh-ribezli-s.html . Korpusy si mozeme upiect aj den vopred. Bielka slahame so stipkou soli. Ked su naslahane, pridame postupne cukor a slahame , kym sa cukor nerozpusti. Ked su bielka pekne, biele a leskle, metlicky zanechavaju stopu, pridame zltka a preslahame mixerom na najnizsich obratkach. Pridame vodu, preslahame. Pridame olej, preslahame. Nakoniec uz len rucne primiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a preosiatym kakaom. Pecieme v tortovej forme na dne vylozenom papierom na pecenie vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C 12 - 15 minut. Kontrola spajlou. Postupne upecieme este dva rovnake korpusy. Korpus mozeme piect aj naraz a potom rozrezat, ale mne to takto vyhovuje lepsie a korpusy su rovnake. Nechame dobre vychladnut. Vykostkovane visne scedime. Z kompotovej stavy si odoberieme 100 ml a ochutime troskou rumu, prip. rumovej aromy. Odlozime bokom na polievanie korpusov. Zvysnu stavu odmeriame a doplnime vodou, tak , aby sme mali 400 ml tekutiny. Rozmiesame v nej vanilkovy puding, mletu skoricu a vanilkove cukre. Nie kazdy z nas ma rovnako sladky jazycek, ak niekomu nie je dostatocne sladke, dochuti visnovo-pudingovu plnku pridanim cukru. Ked zovrie, pridame vykostkovane visne a nechame iba kratko zabublat a odstavime z ohna. Dochutime rumom. Za obcasneho premiesania nechame plnku vychladit. Medzitym si vyslahame slahackovu smotanu. Uz som viackrat v mojich prispevkoch spominala, ze v UK je slahackova smotana velmi tuha a nepouzivam smetaxif. Pre lepsiu trvacnost slahacky mozete pouzit smetafix. Pri jeho pouziti postupujte podla navodu na obale.
Zostavenie torty:
Z vychladnuteho korpusu odstranime papier a vratime ho do cistej , umytej tortovej formy. Dostatocne pokvapkame stavou z visnoveho kompotu, do ktoreho sme pridali trochu rumu. Pripravime si dva jednorazove cukrarenske vrecka a naplnime visnovym pudingom a druhe naplnime vyslahanou slahackou. Konce sackova osdstrihneme na pozadavanu velkost. Nanesieme kruhy zo slahacky a medzi ne vyplnime kruhmi z visnoveho kompotu. Prilozime druhy korpus a opat dostatocne pokropime ( polejeme ) visnovo-rumovou stavou. Opat nanesieme slahackove a visnove kruhy. Posledny korpus pokropime visnovo-rumovou stavou ( spodnu stranu) a prilozime pokropenou stranou na plnku. Obalime foliou a odlozime do chladnicky, nech trochu stuhne. Vyslahame slahackovu smotanu ( u mna bez cukru, ale mozete pridat praskovy cukor, ak chcete sladku slahacku) a omazeme nou celu tortu. Obsypeme coko hoblinkami, urobime 16 slahackovych ruziciek a do kazdej zasadime jednu ceresnu. Prajem vam dobru chut!
Adrika je krááásna a 100% výborná, u nás je toto top torta.Robím ju na každú rodinnú oslavu....a už som skúšala aj ako rezy.Inak to cesto vyskúšam. Pekný deň
OdpovedaťOdstrániťMartinka dakujem....velmi nam chutila a isto som ju nepiekla poslednykrat :)....aj tebe pekny a uspesny den
OdstrániťMňam, super tortička:-) a ako vždy, nádherne vyzdobené do detailov. To plnenie so sáčkami je fajn :-)
OdpovedaťOdstrániťAdrika, kto vždy poje tie tvoje umelecké diela? :-D
Kristinka dakujem....obcas nesiem do prace :)....alebo potom jeme, kym nepojeme:)....ved sa to patricne na mne aj odrazilo :(
OdstrániťAdri, ako vzdy, kraaaasna ;o) o chuti nepochybujem, ja by som si tiez vypytala duplu, aj dve ako sa poznam ;DD
OdpovedaťOdstrániťMariannka dakujem :)....si mila...pozdravujem do Irska a zelam krasny den...my mame dnes Bank holiday :)...a slnecnyyyyyyyyyyyy :)
OdstrániťAdrika,
OdpovedaťOdstrániťtortička vyzerá nádherne, mňam. Musím vyskúšať, kedy som ju aj ja raz robila, ale recept sa trošku líšil...
Prajem pekný deň,
A.
Adka, vrele doporucujem :)...dakujem za navstevu
OdstrániťAdrianka, si veľmi šikovná, torta je nádherná a Tvojmu manželovi, dodatočne všetko najlepšie k narodeninám! :-)...mňa samú by táto torta potešila, ja oslavujem narodky v júli :-D
OdpovedaťOdstrániťno páni, tá je krásna a o chuti ani radšej nesnívam, že ja ne som tvoj manžel D:
OdpovedaťOdstrániťAdrika tortička krásna,ja som robila podla receptu ale rez k dnešným sestriným narodeninám.Výborný receptík. Alenka
OdpovedaťOdstrániťdobrý deň,
OdpovedaťOdstrániťchcela by som podľa Vašich receptov upiecť neterke poschodovú tortu, preto by som sa chcela spýtať na Váš názor, či je podľa Vás dobré dať ako 1.poschodie Vašu Schwarzwaldskú tortu a na ňu Rozprávkovú? ďakujem pekne za odpoveď a teším sa na Vaše ďalšie chutné recepty:)
Mily anonym, dakujem za vasu navstevu a vas komentarik na blogu....co sa tyka vasej otazky, tak podla mojich skusenosti a poznatkov a chuti by som rozhodne nekombinovala tieto dve torty. ....su absolutne odlisne co sa tyka konzistencie, chuti aj vzhladu....obe su aj velmi syte a vydatne, takze podla mna ani nie su vhodne na poschodie....na poschodovu tortu potrebujete pevny piskotovy zaklad, pretoze vrchna cast (poschodie)svojou vahou dost zatazuje spodnu cast a mohla by sa vam torta v strede prepadnut....zelam vam stastnu ruku pri vybere torty :)
OdstrániťDobrý deň :) Ak spodné poschodie vystuží neprepadne sa jej :) ja používam slamky,ktoré si nastrihám na výšku torty,rovnomerne napichám...druhé poschodie(musí byť na tácke,resp nejakom kartóne) položím na spodné vystužené :) neprepadne sa nikdy :) pekné pečenie :) janina
OdstrániťĎakujem za recept je vynikajúci a aj popis je super ešte raz srdečná vďaka :)
OdpovedaťOdstrániťDnes pečiem tuto užasnu tortu vaša je krásna len sa chcem opýtať kde sa daju kupiť tie ceresne alebo višne zo stopkami dakujem Lubica
OdpovedaťOdstrániťDakujem Lubka....sestra mi ich kupila v Metre na SVK....boli balene po tri flasticky vo folii :)
OdstrániťKrasne ranko Adriana,
OdpovedaťOdstrániťchcela by som sa ta opytat,tie ceresne(vykostkovane) si kupila v Lidl in Uk?? A este jednu vec by som chcela vediet, mozem pouzit namiesto double cteam -wipping cream lebo to je vlastne slahacka a netrabe pouzivat stuzovac. D
pekny den
Mily anonym, ceresne mi kupila sestra vna SVK v Metre....ano mozes pouzit whipping cream...v UK su vseobecne velmi tuhe slahackove smotany, cize netreba pouzivat stuzovac do slahacky....obe su slahackove smotany :)
OdstrániťDobrý deň Adriana,
OdpovedaťOdstrániťvynikajúci recept, tortu som robila dnes a mala veľký úspech :) Taktiež chválim Váš blog a prajem všetko dobré.
Patricia