sobota 18. mája 2013

Ladove orechovo-kakaove kocky





Recept na tento zakusok mam od kolegynky a ona od svojej mamky. Jednoznacne stara dobra klasika.  Rozoberali sme v praci, ze preco asi ma v nazve ladove. Zrejme kvoli tomu korpusu, kedze do neho nejde muka, je taky akokeby mokry . Zakusok je  vyborny, ma len jednu chybu. Je ho zalostne  malo. Iba 20 kuskov. Korpus je z bielkov, cukru a orechov.  Milovnici orechov si urcite pridu na svoje. Zakusok bol otestovany aj u mna v praci a bol ohodnoteny  velkou pochvalou.



Ingrediencie:
5 bielkov
250 g praskoveho cukru
250 g mletych orechov
stipka soli

krem:
5 zltkov
2-3 PL kakaa ( ak mate pekne hnede kakao,stacia 2 PL)
2 PL vody
120 g praskoveho cukru
250 g masla

cokoladova poleva:
100 g cokolady
100 ml slahackovej smotany

Postup:
Bielka vyslahame so stipkou soli. Pridame  cukor a dalej slahame, kym sa cukor nerozpusti. Bielka musia byt pekne leskle a metlicky zanechavaju stopy. Rucne primiesame mlete orechy a cesto vylejeme na plech ( 30x40 cm) vylozeny papierom na pecenie, ktory sme predtym jemne potreli olejom. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov cca12-15 minut. Este teple rozkrojime na dve polovice a nechame v plechu vychladnut. Medzitym si pripravime plnku. Nad parou slahame zltka, cukor, vodu a kakako, kym nam krem pekne zhustne. Maslo vyslahame a postupne po lyziciach zaslahame don vyhladnuty kakaovy krem.  Polovicu cesta vyberieme z plechu a zaroven pri vybereani osdstranime aj papier na pecenie. Pracujeme opatrne lebo cesto je velmi krehke, rychlo sa lame. Na cesto natrieme polovicu kremu. Prikryjeme druhou polovicou cesta a opat potrieme kremom. Odlozime na chvilu do chladnicky zachladit. Nad parou si v miske za staleho miesania rozpustime cokoladu, ktoru sme zaliali slahackovou smotanou. Miesame, kym sa smotana nespoji s cokoldou Trochu tej cokoladovej polevy ostalo, mozno by stacilo 80 g cokolady a 80 ml smotany. No nemajte obavy, nebol ziadny problem ten zbytok skonzumovat -:). Polevu nechame mierne ochladit a polejeme vrch zakusku. Pred celkovy stuhnutim coko polevy si vrch kolaca narezeme (naznacime, kde budeme rezat) . Zakusok zdobime lubovolne. Pouzila som zbytok slahackovej smotany z 250 ml kelimku a odrobinku orecha.

















8 komentárov:

  1. Určite ho vyskušam,mám taký dojem,že ho robievala moja mamina,len ho rozkrajovala pozdĺžne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcelka je to mozne....pisala som v uvode, ze je to veeeeeeeelmi starodavny recept....da sa povedat, ze vytiahnuty z babickinho suflicka :)...stara dobra klasika :)

      Odstrániť
  2. Vyskúšam, plnky zo žĺtkom sú fantastické, dík za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Slavka budem rada, ked vyskusas, daj potom vediet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádherný zákusok, len tak láka zahryznúť...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. zákusok je poriadne lákavý a nádherný, tiež aj fotky...už som obdivovala na fb :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. My sme ho kedysi tiez pekavali ako "kakaovnik", ale tiez sme ho krajali na rezy, bol velmi dobry, aspon oprasim detstvo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento kolacik som obzerala uz na fb. Paci sa mi. Vyzera jednoducho a nie je ani nerocny na suroviny.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)