pondelok 6. mája 2013

Tiramisu






Kto by nepoznal Tiramisu, tento jedinecny taliansky dezert. Ttentokrat  som sa rozhodla urobit ho podla odbornika na slovo vzateho. Emanuele Ridi - z relacie S Italem v kuchyni. Robila som presne podla jeho videa. Nezohnala som piskoty Savoiardi, tak som pouzila klasicke, dlhe cukrarenske. A musim priznat, ze toho Amaretta som tam supla o trochu viac... K tomu, ze sa pouzivaju do tohto dezertu surove vajcia, ziadne namietky sa neprijimaju. Kedysi nam nasa nagymama  vymiesala domace vajcia s cukrom a bola to taka pochutka, ze az. Salmonela moze byt zo spiny na skrupinkach. Takze vajicka pred pouzitim dobre umyte a osuste. Mozete si urobit aj test na cerstvost  vajec podla Emanuela vo videu. A nech vas ani nenapadne vymenit mascarpone za pomazankove maslo. Je to prisne zakazane! Kavu pouzite co najlepsej kvality. Pouzit instantnu kavu je absolutne nepripustne. Najlepsie je silne presso, ale ak nemate moznost, tak  pouzijte silnu zalievanu, ktoru samozrejme scedite pred pouzitim. Verte mi, ak si chcete dopriat chutovu rozkos, dajte do dezertu to, co tam patri...Prajem vam skvely chutovy zazitok!


Ingrediencie:
5 vajec
5 PL jemneho krystaloveho cukru
500 g mascarpone
2 PL mletej kavy ( ak mate moznost, pouzite espresso)
200 ml vriacej vody ( na zaliatie kavy)
Savoirdi piskoty ( alebo dlhe,cukrarenske 1 balik)
Amaretto 2-3 stamperliky ( podla chuti)
horke kakao na posyp
stipka soli

Postup:
Uvarime kavu. Nechame vychladit. Pred pouzitim scedime a ochutime Amarettom. Oddelime bielka od zltkov. Do zltkov pridame  cukor a slahame mixerom na najnizsich otackach, kym sa cukor nerozpusti a zltka su pekne, do peny naslahane. Pridame mascarpone a jemne, rucne, kruzivymi pohybmi jemne otacame mascarpone az kym sa mascarpone nespoji so zltkami. Tu by som chcela upozornit : mascarpone NIKDY! neslahame mixerom. Pri slahani mixerom tozit velmi zredne a to nie je to, co  potrebujeme pri vyrobe dezertu. Je dobre, ak si mascarpone vyberieme z chladnicky a pracujeme s nim, ked dosiahne izbovu teplotu. Takze pokracujeme dalej. Vyslahame bielka so stipkou soli. V povodnom recepte stipka soli v bielkah nie je, ale ja som uz tak zvyknuta, ze bielka vzdy slaham so stipkou soli. Dobre vyslahane bielka ( bielkova pena je biela a ked otocite misu, tak sa drzia v mise) pridame do zltkovo-mascarpone masy. Opat rucne, jemne, ale dokladne vmiesavame bielka. Nebudte netrpezlivy. Pracujte s masou jemne, ale dokladne rozmiesavajte. Vysledok vasej trpezlivosti sa dostavi v podobe lahodneho kremu.Niekde som citala, ze sa rozteka krem. Myslim, ze je to preslahanim kremu alebo pouzitim studeneho mascarpone. Neviem to urcite, iba si to myslim. Ak dodrzite postup, urcite sa to podari aj vam.  A mozeme zacat vrstvit. Do vhodnej misy ulozime piskoty , ktore sme predtym kratko ponorili. v ochutenej kave. Ponarame ich iba ocukrovanou stranou lebo su velmi nasiakave ( tie dlhe, cukrenske piskoty). Vylozime dno misy a natrieme krem na piskoty. Opat ukladame namocene piskoty a potom krem. Urobila som Tiramisu aj do zopar poharov Vrch posypeme cez sitko kakaom. Odlozime do chladnicky na par hodin. krem pekne stuhne a chute sa prepoja. Kakaom si mozete posypat aj tesne pred podavanim. Ja vsak suhlasim s Emanuelom, ze nie je velmi prijemne, ak vas cerstvy posyp z kakaa stekli pri mlsani v hrdle. Je uz na vas ako sa rozhodnete.








                                         pekne drzi tvar

12 komentárov:

  1. och, tiramisu máme doma veľmi radi, je to jednoduchý a pritom vynikajúci dezert. tiež ho robievam takto, Taliani hovoria, že na 100 g mascarpone by malo byť jedno vajce a 1 lyžica cukru. vždy dávam silné espresso a tiež máme radi trochu viac amaretta ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiramisu... zawsze jest pyszne! I love it!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak t je jeden zmoich najoblubenejsich kolacikov ;o). Len jedno male upozornenie, vajicka sa nikdy nesmu umyvat vodou! Totiz ak je na skrupine salmonela, tak tym umytim sa tato bakteria dostane priamo do vajicka, kedze skrupinka ma pory....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Troska mi hlupne klavesnica, az teraz som si vsimla, ze mi vypadli nejake pismenka ....

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adri, to kedy si vsetky tieto fajnotky postihala? ja len cumim ;DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  6. hmmmm hned bych si dala, vypadá to výborně.
    měj se pěkně Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Taková dobrota.... to by byl hřích nevyzkoušet:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. hneď by som si dala :-)...a fotky sú nádherné!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. pomoooooooooooc, to by som jedla, ako sa má správne jesť - 5 krát denne...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. hm, bojím sa tých surových vajíčok...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Musim povedat ze vyborne tiramisu. Dnes som ho skusala a velmi tazko som sa ovladala aby som krem z misky len tak nepojedla-hi,hi. Vyborny...a amaretta som supla samozrejme o trosku viacej ;-). Dakujem este raz a musim Vam pochvalit stranku- je velmi pekna, prehladna a plna fantastickych receptov. Velmi rada sem chodim....dakujem...Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka je to originalny talianksy recept a musim povedat, ze toto je aj pre mna ten najlepsi recept na tiramisu aky som kedy robila:)....ja s tym Amarettom tiez nesetrim :)....dakujem za mily komentarik :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)